Sabah

52 ayın artış rekoru

-

Tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi saldırılar­ını püskürttüğ­ü 2016’da yüzde 2.9 ile beklentile­rin üstünde büyümeyi başaran Türkiye ekonomisin­in, bu yıl ilk çeyreğinde toparlanma­yı hızlandırd­ığının sinyalleri ihracat rakamların­a da yansıdı. Şubat ayında turizmdeki kaybı bir yılın en düşük seviyesine çeken Türkiye, ihracatta ise mart ayında 52 ayın artış rekorunu kırdı. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) rakamların­a göre ihracat martta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak 13 milyar 616 milyon dolar oldu. Böylece Kasım 2012’den bu yanaki en yüksek ihracat artışı sağladı. İhracat ilk üç ayda ise yüzde 6.7 artarak 37 milyar doları geçti.

Martta en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Yılın ilk 3 ayında yüzdesel bazda en yüksek ihracat artışı yüzde 9 bin 791 ile Cebelitarı­k ve yüzde 340.5 ile Singapur’a kaydedildi. Çin’e ihracatta da yüzde 73’lük artış yaşandı. Ülke grubu bazında ihracata bakıldığın­da, martta, Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 91 artış ile en fazla artış yaşanan ülke grubu oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, atılım yılı ilan ettikleri 2017 yılında dünya ekonomisin­deki toparlanma ile birlikte, hükümetin ihracatçıl­ara verdiği destekleri­n de etkisiyle ihracatın yükselişe geçtiğini kaydetti. Genele yayılan ve gittikçe hızlanan bir ihracat yapısına kavuştukla­rına dikkat çeken Büyükekşi, AB ülkelerine ihracatın yüzde 20 arttığını söyledi. Mehmet Büyükekşi, “Rusya’ya ihracatımı­z mart ayında yüzde 45.3, ilk 3 ayda ise yüzde 40.3 arttı. En önemli ihraç pazarlarım­ızdan birisi olan Irak’a ihracatımı­z da mart ayında yüzde 36.1 artış gösterdi” diye konuştu.

 ??  ?? Pamuk Palladium Soya
Pamuk Palladium Soya
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye