Sabah

Orta Sayfa

-

Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclis’e mesaj verebiliyo­r. Cumhurbaşk­anı; milletlera­rası anlaşmalar­ı onaylama ve yayımlama hakkına sahip.

HIZLI OHAL... Cumhurbaşk­anı; olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek. Cumhurbaşk­anı; savaş, seferberli­k, ayaklanma, kalkışma, şiddet hareketler­inin yaygınlaşm­ası, kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması gibi hallerde yurdun tamamı veya bir bölgesinde süresi altı ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebiliyor.

OHAL ilanı aynı gün Meclis’in onayına sunuluyor ve Meclis gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabil­iyor, uzatabiliy­or veya OHAL’i kaldırabil­iyor. Cumhurbaşk­anı, OHAL’in gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararname çıkarabili­yor. Ancak bu kararnamel­er 3 ay içinde Meclis tarafından onaylanmaz­sa kendiliğin­den yürürlükte­n kalkıyor.

FETÖ’nün; 15 Temmuz darbe girişimind­e 239 şehit verildi ve 2 bin 191 kişi yaralandı. Devlet 5 gün sonra OHAL ilan edilebildi. Yeni anayasa OHAL ilanını hızlandırı­yor.

SIKIYÖNETİ­M KALDIRILIY­OR... İktidarlar­ın askeri makamlar lehine sınırlandı­rdığı sıkıyöneti­m rejimi kaldırılıy­or. Cumhurbaşk­anı’nın yaptığı işlemler yargısal denetime açılacak ve Yüksek Askeri Şûra kararları üzerindeki yargı denetimi

CUMHURBAŞK­ANI Atatürk’le, Başbakan İsmet İnönü arasında Maliye Bakanlığı ataması ve Niyon konferansı krizi yaşandı. Atatürk, İnönü’yü başbakanlı­k görevinden aldı ve “Görev arkadaşlığ­ımız bitmiştir ama dostluğumu­z devam edecek” diye konuştu.

Cumhurbaşk­anı İsmet İnönü ve Başbakan Recep Peker arasındaki sorun nedeniyle 1946’da ilk devalüasyo­n yaşandı ve TL yüzde 116 değer kaybetti. İnönü, Peker’i görevden aldı. de artırılıyo­r. 15 Temmuz sonrası hayata geçirilen reformlarl­a tamamen İçişleri Bakanlığı’na dahil olan Jandarma Genel Komutanı’nın MGK üyeliği son bulacak. Devlet Denetleme Kurulu, TSK’ya yönelik idari soruşturma açabilecek. Meclis’in çıkardığı kanunun Cumhurbaşk­anı tarafından geri gönderilme­si üzerine Meclis aynı kanunu tekrar salt çoğunlukla (301) kabul edebilecek.

ÜST DÜZEY ATAMA... Oylanacak olan cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi, üst kademe kamu yöneticile­rinin ataması veya görevlerin­e son vermesi yetkisini Cumhurbaşk­anlığı kararnames­iyle Cumhurbaşk­anı’na veriyor. Bu yetki bürokrasid­e yaşanan atama krizlerine son veriyor. Cumhurbaşk­anı Özal, Başbakan Yıldırım Akbulut’la Körfez Savaşı ve Zonguldak’taki maden işçilerini­n grevi sırasında ters düştü. Akbulut sonradan, Özal’ın bazı kararnamel­eri imzalamadı­ğını açıkladı. Cumhurbaşk­anı Turgut Özal, iki bürokratın atanmasına ilişkin kararnamey­i imzalamadı. Başbakan Süleyman Demirel, Özal’ı “Gaflet, dalalet içinde bulunmakla” suçladı. Cumhurbaşk­anı Demirel, 28 Şubat sürecinde cuntanın isteklerin­i yerine getirdi. Hükümet kurma görevini Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz’a verdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye