Sabah

12 milyon Türk işini robotlara kaptıracak

Dijitalleş­me, robot teknolojis­i ve yapay zeka... Bu yeni teknolojil­er 2055’te dünya genelinde her iki işten birini insanların elinden alacak. Türkiye’de ise tam 12.8 milyon kişinin işini bu teknolojil­er kapacak

- Barış ERGİN baris.ergin#sabah.com.tr

Dünyada dijitalleş­me ve robot teknolojis­i ile birlikte birçok mesleğin yok olacağına dair hesaplar uzun süredir yapılıyor. Ancak son olarak kapsamlı bir araştırma aslında tablonun daha ciddi olduğunu ortaya koydu. McKinsey’in hazırladığ­ı bir rapora göre, dünyadaki mevcut işlerin neredeyse yarısı 2055 yılına kadar robotlarla yapılacak. McKinsey Global Institute tarafından hazırlanan rapora göre, meslekleri­n yaklaşık yüzde 60’ı, insanların ürettiği toplam değerin ise yüzde 30’undan fazlası da otomasyona gidecek.

TÜRKİYE’DE TARIM BİRİNCİ

Türkiye’de ise tam 12 milyon 283 bin kişinin işini 2055 yılında ya robotlar ya da yapay zeka gibi çeşitli yeni teknolojil­er yapacak. ‘Türkiye’de hangi sektörde çalışanlar en çok işini kaptıracak?’ sorusunun cevabı ise tarım, hayvancılı­k ve gıda. Yani tarım alanında çalışan toplam 2 milyon 900 bin kişi işini teknolojiy­e kaptıracak. İkinci sektör ise sanayi. Bu alanda da tam 2 milyon 800 bin kişilik bir iş kaybı gerçekleşe­cek. Perakende şirketleri ise 1 milyon 500 bin kişi ile listede üçüncü sırada. İnşaat sektörü de 1 milyon kişi barajını aşan ve dördüncü sırada olan sektör.

ULAŞTIRMA %66 İLE İLK SIRADA

Otomasyond­a yani işi teknoloji ile paylaşımda oransal olarak ise en yüksek potansiyel yüzde 66 ile ulaştırma ve depolama alanında.

Yüzde 61 ile tarım ikinci, yüzde 57 ile turizm ve yiyecek-içecek sektörü üçüncü sırada. Türkiye’deki en büyük 19 sektörü baz alınca ortalama otomasyon potansiyel­i ise yüzde 49 düzeyinde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye