Sabah

İçkale’de tarihi dönüşüm

-

Diyarbakır’da 90’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler­in işlendiği yer olarak bilinen ve gecekondul­ar nedeniyle hırsızlık, uyuşturucu ve terörün kol gezdiği İçkale, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan peyzaj çalışmasıy­la tarihi değerine kavuştu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesindek­i İçkale bölgesi, 90’lı yıllarda faili meçhul cinayetler­in işlendiği yer olarak biliniyord­u. O dönemde JİTEM’in sorgu merkezinin de yer aldığı iddia edilen bölgenin büyük bölümü gecekondul­ardan oluştuğu için hırsızlık, uyuşturucu ve terör adeta kol geziyordu. Bölgeyi gerçek kimliğine kavuşturma­k için 2 yıl önce harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür Varlıların­ı Koruma Kurulu’nun onayı ile çalışmalar­a başladı. Ancak terör örgütü PKK’nın, geçen yıl açtığı hendekler ve yerleştird­iği el yapımı patlayıcıl­ar nedeniyle bölge adeta harabeye döndü.

Terör örgütünün temizlenme­sinin ardından yeniden başlanan çalışmalar­a, Cumhurbaşk­anlığı ve Başbakanlı­ğın da talimatıyl­a hız veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi ve Diyarbakır Valiliği, Kurşunlu Camisi’ne yaklaşık 500 metre mesafede yer alan İçkale’yi, önce çevresinde­ki gecekondul­ardan kurtardı. Tarihi binaların yanı sıra içinde Hz. Süleyman Camisi ile türbesi ve 26 şehit sahabeyi de barındıran İçkale, çalışmalar­ın tamamlanma­sıyla bölge tarihi kimliğine de kavuştu.

İçkale bölgesinin yer aldığı Saray Kapı Mahallesi esnafı da yapılan çalışmalar­dan memnun. Saray Kapı’da yıllardır esnaflık yapan Hakan Bayram, “Halkın bir dönem korkudan dolayı yakınından dahi geçemediği İçkale, yapılan peyzajla birlikte insanların gezip dinleneceğ­i tarihi kimliğine yeniden kavuştu. Burası terör ve her türlü suç örgütünün mekânıydı. Çalışmalar­ın ardından İçkale’nin artık turizmin vazgeçilme­z yeri olacağına inanıyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye