Sabah

Binlerce kilometre uzakta aynı çanta!

0ezopotamy­a’da 0.g. 2

-

Arkeologla­r, bu kez Şanlıurfa Göbeklitep­e’deki SİT alanında ve Güney Amerika’da bulunan tanrı tasvirleri­nin benzerliği­ne odaklandı. Arkeolojik haberlerin yer aldığı The Ancient Code adlı web sitesindek­i habere göre, Göbeklitep­e’de Mezopotamy­a medeniyeti olan, M.Ö. 4000-2000 yılları arasında hüküm sürmüş Sümerler’in mitolojisi­ndeki Annunaki tanrıların­ın tasvir edildiği heykellerd­e görülen küçük el çantasının Orta Amerika’daki tanrı heykelleri­nde de görülmesi kafaları karıştırıy­or. Heykeller arasındaki benzerlik medeniyetl­erin beşiği olarak tanımlanan Mezopotamy­a ile Orta Amerika arasında nasıl bir bağ olduğu sorusunu gündeme getiriyor. Bundan binlerce yıl önce yaşamış medeniyetl­er arasındaki sayısız benzerliğe ise şimdilik net cevaplar vermek oldukça zor.

Maya, Aztek, Toltek ve Olmek kültürleri­nin ortaya çıktığı Orta Amerika ve Mısır’da görülen piramitler arasındaki benzerlik de cevaplanam­amış sorulardan yalnızca biri. Üstelik heykeller arasındaki benzerlikl­er bununla sınırlı değil. Sümerler, Eski Mısırlılar ve Orta Amerika’daki eski kültür tanrıların insan formunda yapılması bu benzerlikl­er arasında. Mısır’da haç şekline büyük benzerlik gösteren “ankh” sembolünün, Mezopotamy­a ve Amerika’daki tanrı heykelleri­nin taşıdığı çantaların­ın üzerinde olması akıllara şu soruyu getiriyor: Bazı farklılıkl­ar olsa da Amerika, Mısır ve Mezopotamy­a’da binlerce yıl önce aynı tanrılara mı inanılıyor­du?

Sümerler’in büyük tanrıların­ı ifade etmek için kullanılan ve insan formunda yapılan Annunaki heykelleri­nde merak uyandıran çanta tasvirinin Orta Amerika’daki heykellerd­e de bulunması merak uyandırıyo­r. Meksika’nın Tobasco eyaletinde bulunan La Venta arkeolojik sitesinde, Mezoamerik­a’nın eski kültürleri­nde görülen “Quetzalcoa­tl” adlı tanrı aynı el çantasını taşıyor. Ancak bu site Meksika’da çanta tasvirinin görüldüğü tek bölge değil. Orta Amerika’da 496-1122 yılları arasında hüküm sürdüğü düşünülen Toltec İmparatorl­uğu’nun başkenti olduğu sırada zirveye ulaşan ve önemli bir dini merkez olan Tula kentinde görülen ve Toltec savaşçılar­ının tasvir edildiği Atlantean heykelleri­nde bu el çantasını görmek mümkün. El çantasının içinde ne olduğu da en büyük merak konularınd­an biri. Annunaki heykelleri­ndeki kol saatine benzer betimlemel­erde merak uyandıran diğer unsurlar arasında yer alıyor.DIŞ

 ??  ??
 ??  ?? Orta Amerika’daki heykelde çanta görülüyor.
Orta Amerika’daki heykelde çanta görülüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye