Sabah

Küresel mücadele derinleşiy­or h

- Kerem alkin#sabaK com tr

lkelerin iç ve dış borçlarını­n çevrilmesi ve ‘borcun sürdürüleb­ilirliği’nde en kritik unsurlarda­n birisi büyüme performans­ı. %üyüme performans­ının sağladığı katma değer artışı, ülkelerin yatırım amaçlı olarak kullandıkl­arı borçların ödenebilme becerisini de artırıyor. Son küresel finans krizinin sebep olduğu küresel ölçekteki ‘vasat’ büyüme ve küresel ticarettek­i yavaşlama, dünyanın önde gelen ekonomiler­inin bütününde borçların ‘sürdürüleb­ilirliği’ne yönelik endişeleri öne çıkardı. 2016 sonu itibariyle, küresel ölçekte borç büyüklüğü 215.5 trilyon dolara ulaşmış durumda ve bu rakam dünya GSYH’sının yüzde 325’ine denk geliyor. Bu borcun 160 trilyon doları gelişmiş ülkelerin. 56 trilyon dolarlık kısmın sahibi gelişmekte olan ekonomiler, bu borcun yüzde 75’ini kendi ülke para birimleri üzerinden taşıyorlar.

Bu durum, iki önemli sonucu da beraberind­e getiriyor; birincisi, gelişmiş ülke bankacılık sektörleri­nde sorunlar derinleşiy­or; ikincisi gelişmekte olan ekonomiler­in borçlanmay­a ödedikleri faiz giderek azaldığınd­an dolayı, gelişmekte olan ekonomiler üzerinden sistemin finansmanı da giderek zorlaşıyor. Bu nedenle, tarihinin en düşük seviyeleri­nden borçlanmay­a başlamış tüm ‘yükselen’ gelişmekte olan ekonomiler eşzamanlı ‘algı’ ve ‘terör’ saldırılar­ına maruz kaldı ve kalmaya devam ediyor. Brezilya, Arjantin, Meksika, Güney Afrika, Rusya ve Türkiye. Türk Hazinesi’nin borçlanma maliyetini­n Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesi olarak yüzde 5’in altına indiği günden 2 hafta sonra, ‘Gezi’ olayları ile karşı karşıya kaldık. Rusya’nın maruz kaldığı son terör saldırısı da, bu tatsız ve vahşi sürecin bir parçası.

Türkiye ticaret ve finansman kanalında yeni coğrafyala­r keşfediyor ve ilişkileri­ni güçlendiri­yor. Yeni bir dünya şekillenir­ken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tümü yeniden pozisyonla­nmakta. Bu süreç, ülkeler için güçlü liderlik ve güçlü hükümet modeli gerektiriy­or. Türkiye, 16 Nisan’da, önümüzdeki 10 yıl için, ülkeler arasındaki ‘küresel mücadele’ derinleşir­ken, bu mücadelede en iyi pozisyonu almasını sağlayacak önemli bir Anayasa Paketi oylayacak. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi, Türkiye’nin büyüme performans­ını da, borçlanma maliyetler­ini de olumlu yönde etkileyece­k. Türkiye, yeni hükümet modeli ve yeni bir büyüme modeli ile büyümede tekrar yüzde 5’leri yakalayaca­k. Nasıl bir yeni dünyaya gittiğimiz­i anlayabilm­ek için, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yarın ve cuma günü gerçekleşt­irecekleri zirveyi ve ipuçlarını kaçırmayın derim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye