Sabah

Organize sanayide finansal tasarım

- Seref oguz#sabah com tr

Birinci nesil organize sanayi bölgeleri OSB içinde egzozcusun­dan penyecisin­e dek üretimin yapıldığı, yol, su, elektrik götürülmüş bölgelerdi. Bunlardan ülke genelinde yüzlerce var. İkinci nesil OSB’ler, içinde teknolojik şirketleri de barındıran, iletişim altyapısı kurulu teknokent benzeri yerler oldu. Bunların sayısı da 60’ı aşmış durumda.

$ncak yeni nesil OSB kavramı biraz daha farklı... İlkinde fiziki altyapı, ikincisind­e teknolojik altyapı söz konusu iken üçüncü nesilde finansal altyapı da düşünülmüş. Finansal altyapı ne ola ki? Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, ülkenin ilk örneği olacak Teknosab üzerinden anlatıyor:

“Girişimci, elindeki 100 birimlik yatırım sermayesin­in yarısını bina arsa benzeri kalemle harcıyor, işletme sermayesi kalmıyor. Uzun vadeli borçlanmas­ı gereken alanlarda kısa vadeli borçlanıyo­r. Yeni nesil OSB tasarımınd­a finansal mimariyi de oluşturmak şart.

0isal 700 milyon liralık altyapıyla tasarlanan Teknosab, yalnızca katma değeri yüksek ürün ve hizmet üreten firmaları kapsamakla kalmayacak, finansa erişimin de altyapıdan sayılacağı düzenlemel­eri de içerecek.

.entteki kabiliyeti farklı eko sistemlerl­e bütünleşti­rmek, yeni nesil OSB’ler için başka bir hayati özellik. Durmazlar, raylı sistemlerd­e küresel marka olmalı. Almanya’dan uçak şirketi satın alan BPlas ayda 2 tane 2 kişilik eğitim uçağı üretebiliy­or; yakın gelecekte 15 yolcu kapasitesi­ne neden çıkamasın?

Peki, bütün bunların sonunda Teknosab gibi yeni nesil OSB’ler bize ne kazandırac­ak? Burkay’ın cevabı net: “İhracatın kilogram değeri 1.18 $ iken Bursa’nın ihracatınd­a bu değer 4 $ düzeyinde... Stuttgart’ta örneğini gördüğümüz yeni nesil OSB ile pekâlâ 8 $’a çıkabiliri­z.”

'ünya Endüstri 4.0’ı konuşurken bunu hayata geçirecek yeni anlayışlar­a, farklı altyapıya ve güçlü zihin yapısına ihtiyaç var. Burkay’ın sözlerinde­n anladığım, 2020’li yıllarda 25 milyar $’lık yeni zenginlik alanı, Teknosab’dan doğacak. Şimdi sıra ilk örneğini hayata geçirmeye ve yüzlerce OSB’ye ilham kaynağı olmaya geldi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye