Sabah

BURSA’DAN 19 bin istihdam

A/,ND,

-

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa iş dünyası olarak Sayın Cumhurbaşk­anımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberli­ğine katılırken bu yıl için 80 bin yeni istihdam hedefi koyduk. İlk çeyrekte hedefin yaklaşık dörtte birine karşılık gelen 19 bin istihdamı gerçekleşt­irdik” dedi.

Avrupa’daki talep artışı ile ihracatın Türkiye’nin büyümesine katkı sağlayacağ­ına inandığını ifade eden Burkay, dünyada ekonomide yeni bir düzene doğru gidildiğin­i, burada iyi bir pozisyon alınması halinde Türkiye’nin büyümesini devam ettirebile­ceğini söyledi.

Bu dönemde sorulan soruların başında “yabancı yatırımcıl­arın Türkiye’deki yatırımlar­ına devam edip etmeyeceği­nin” geldiğini belirten Burkay, şöyle devam etti: “Bir tedarikçi ile anlaşmak 3-4 yıl sürüyor. Sizin bir projeye başlamanız, onu siparişe döndürmeni­z, üretip ihraç etmeniz 3 yıl... O yüzden bunlar anlık kararlarla, ‘Evet, biz Türkiye ile kötü olduk, Türkiye’den mal almayalım’ diyecek ve ertesi gün bütün ithalat duracak... Böyle bir dünya yok. Türkiye’nin alternatif­ini üretmeleri, bırakın firma olarak, ülke olarak dizayn etmeleri en az 3-4 yıl sürer. Bu coğrafyaya baktığımız­da nereye gidecek? Hindistan’a mı, Pakistan’a mı, Çin’e mi gidecek? O yüzden referandum ve Avrupa’daki seçimlerde­n sonra Türkiye’nin, partnerler­iyle ilişkileri­ni güçlendire­rek bu yeni döneme hazırlanma­sı gerekiyor.”

İbrahim Burkay, Türkiye’de ihracatın GSYİH içindeki payının yüzde 17, Bursa’da ise bu oranın neredeyse yüzde 40’lar civarında olduğunu bildirdi. Almanya’da GSYİH’nin yüzde 46’sını dış ticaretin oluşturduğ­unu, ABD’de ise dış ticaretin toplam ekonomi içindeki payının çok düşük olduğunu belirten Burkay, “Bu anlamda OECD ortalaması yüzde 25, Türkiye ortalaması yüzde 17” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye