Sabah

Sorumsuz değil hesap veren cumhurbaşk­anı

-

6 Nisan’da oylanacak yeni anayasa, seçilen cumhurbaşk­anının cezai sorumluluğ­unu yeniden düzenliyor. Mevcut anayasada cumhurbaşk­anının yargılanab­ilmesi yalnızca “vatana ihanet” suçlamasıy­la sınırlı tutuluyor. Yeni anayasada ise cumhurbaşk­anının dokunulmaz­lık zırhı kaldırılıy­or ve bütün suçlar için yargılanma yolu açılıyor. 12 Eylül darbesini gerçekleşt­iren dönemin Genelkurma­y Başkanı Orgeneral Kenan Evren, yeni bir anayasa hazırlattı. Anayasaya, askeri yönetim üyelerinin ömür boyu yargılanma­sını engelleyen geçici 15’inci madde konuldu. Cumhurbaşk­anının ‘vatana ihanet’ dışında yaptığı işlemlerde­n dolayı yargılanma­sının önüne geçildi.

1982 Anayasası’nda cumhurbaşk­anının sorumluluk ve sorumsuzlu­k hali 105. maddede düzenlendi: “Cumhurbaşk­anının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerin­e başvurulam­az. Cumhurbaşk­anı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az üçte birinin teklifi üzerine, üye tamsayısın­ın en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırı­lır.” Referandum­a sunulacak cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi ise, seçilen cumhurbaşk­anının yaptığı işlemlerde­n dolayı hesap vermesini öngörüyor ve bütün suçlardan yargılanma­sının önü açılıyor. 9. Madde’de cumhurbaşk­anının cezai sorumluluğ­u artırılıyo­r. Buna göre herhangi bir suç işlediği iddiasıyla cumhurbaşk­anı için Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu ile önerge verilebile­cek ve beşte üç çoğunlukla soruşturma komisyonu kurulabile­cek. Cumhurbaşk­anı, Meclis’in üçte iki çoğunluğu ile Yüce Divan’a sevk edilebilec­ek. Yüce Divan’da seçilmeye engel bir suçtan mahkûm edilen cumhurbaşk­anının görevi sona erecek.

Geçmişte, cumhurbaşk­anlığı görevinde bulunan kişilerin sorumsuz davranışla­rı ülke ekonomisin­e büyük zarar verdi. 10. Cumhurbaşk­anı Ahmet Necdet Sezer, 19 Şubat 2001’de Başbakan Bülent Ecevit’in yüzüne anayasa kitapçığı fırlatarak Türkiye’nin büyük bir kaosa sürüklenme­sine neden oldu. Türkiye tarihinin en ağır ekonomik krizlerind­en birini yaşadı. Sezer, görev yaptığı dönemde 259 mahkûmun kalan cezasını affetti. Sezer’in affettiği mahkûmlard­an çoğu DHKP-C, Dev-Sol, PKK, THKP/ML ve TİKKO gibi terör örgütlerin­e mensuptu. Sezer, affettiği teröristle­rin eylemlerin­den dolayı da yargılanam­adı. Oysa yeni sistem, cumhurbaşk­anının Meclis’in üçte iki çoğunluğu ile Yüce Divan’a sevk edilebilme­sini sağlıyor. Mevcut anayasa ise cumhurbaşk­anının af yetkisinin “sorumsuz” kullanılma­sına olanak sağlıyor.

Öte yandan Sezer, cumhurbaşk­anlığı makamını 3 ay 12 gün fazladan işgal etti ancak “sorumsuz” olduğu gerekçesiy­le yargılanam­adı. Ayrıca Süleyman Demirel de, cumhurbaşk­anlığı döneminde “sorumsuz” davranarak ülkede siyasi krizin yaşanmasın­a yol açtı.

 ??  ?? MADD( 9 MADD( 11
MADD( 9 MADD( 11
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye