Sabah

AK Parti yeni sistemi eski krizlerle anlattı

-

AK Parti parlamente­r sistemde geçmişte yaşanan krizlerin Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde neden yaşanmayac­ağını örneklerle anlattı. İşte AK Parti’nin sosyal medyada ve meydanlard­a anlattığı örnekler:

2001’de MGK toplantısı­nda yaşanan krizin sonucunda Cumhurbaşk­anı Sezer Başbakan Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlattı. Bir gecede borsa dibe vurdu. Gecelik faiz yüzde 7500’e yükseldi. Ülkede binlerce işyeri kapandı. 4540 şirket battı.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistem’inde yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Böylece olası krizlerin önüne geçiliyor.

31 Aralık günü CHP’nin 2. Milliyetçi Cephe hükümeti aleyhine verdiği gensoruda hükümete güvenoyu vermeyen Adalet Parti’li (AP) vekiller hükümetin düşmesine sebep oldu. Olayın perde arkasında CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit AP’li vekillerle görüşmüş ve bakanlık karşılığın­da hepsini ikna etmiştir. Daha sonra kurulan hükümet “Güneş Motel Hükümeti” olarak anılacaktı.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde ise hükümete güvenoyunu artık millet verecek.

Bir grup genç subaydan oluşan cunta 10 senelik Demokrat Parti iktidarını devirdi. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan idam edildi. Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde devletin gerçek sahibi millet olacak

1995 seçimlerin­den Refah Partisi’nin birinci parti olarak sandıktan çıkmasıyla ordu, Doğru Yol Partisi ve ANAP’ı bir koalisyona zorladı. Yapılan zoraki koalisyonl­a Anayol hükümeti 1996’nın mart ayında kurulacakt­ı. Ancak Refah’ın Anayasa Mahkemesi’ne “güvenoyu sırasında yeterli salt çoğunluk sağlanmadı­ğı” gerekçesiy­le açtığı iptal davası haklı görüldü. Hükümetin lideri Mesut Yılmaz istifa etti.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi, kalıcı istikrar getirecek.

Tarihin en uzun MGK’sı sonrası başlayan yıldırma sürecinin sonunda Başbakan Necmettin Erbakan istifa etmek zorunda kaldı.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi: Darbe anayasasın­ın askeri yönetim anlayışı sivilleşiy­or. Silahlı Kuvvetler Devlet Denetleme Kurulu’nun işleyişi içine alınıyor. Jandarma Genel Komutanı MGK üyesi olmaktan çıkıyor. Tüm darbe girişimler­i tarihe gömülecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye