Sabah

CHP milletveki­li yalnız değildir... d

- Hbkahraman@sabah.com.tr SMS: HBK yaz 4122’ye gönder. (1.60TL) MH: 0216 5317373 facebook.com/hasanbulen­tkahraman

ok uzun yıllardır yazıyorum: CHP’nin temel sorunu kendisini yenileyeme­mektir. Ama bu sorun kaldıkça, eskidikçe, mayalandık­ça sadece 7rkiye’nin sorununa dönüşüyor.

Aynı sorun dada önceleri artık adını kimselerin bilmediği SHP saflarında yaşandı. SHP kendisini zaman zaman CHP’ye yaklaştırı­r küçük ama etkili bir grup da ona itiraz ederdi.

Doğrusu bu itirazlara kulak vermekti. Tersi oldu. SHP gitti eliyle kendisini attı. Ondan sonra da gerçek bir sosyal demokrat parti haline gelemeyece­ği anlaşılmış CHP büsbütün geçmişin, eskinin bir partisi oldu.

Şimdi heyecan uyandıran CHP milletveki­li Hsn Bozkurt’un konuşmasın­ı dinleyince doğrusu hem hüzünlendi­m, içim acıdı hem de ne yalan söyleyeyim güldüm.

Sayın milletveki­li elbette inanarak, içtenlikle, içinde duyarak söylüyor sözlerini. Biz diyor yeniden

başlatırız, yeniden Samsun’a çıkarız, yeniden sizi denize dökeriz. Kime ‘siz’ dediğini de emperyalis­tler, ‘haramzadel­er’ (bu sözcüğü insanlar ‘haram yiyen’ zanneder, gerçek anlamı ‘hara

yani ‘Siç’ karşılığıd­ır) diye açıklıyor. ‘Evet’ çıkarsa üzülmeyin, böyle olur diye ferahlık veriyor.

Sorun milletveki­linin bunları söylemesi

Sorun bu zihniyet. Yani birçok insanın hâlâ bu ‘nostalMi’ ile yaşamasıdı­r.

milletveki­linin açıklamala­rını doğru bulmamış. Sevindiric­i. Ama ‘doğru bulmadım’ dediği herhalde bu ‘vururuz, kırarız’ kısmıdır işin. Yoksa nostalMi ve rans söz konusu olduğunda Kılıçdaroğ­lu da milletveki­linden daha farklı bir yerde değil.

Geçen gün bir konuşmasın­ı dinledim. Aman Allah’ım! anlatıyor. Şunu yaptık, bunu yaptık diyor. O günleri hicranla, hasretle, hazla anıyor. Hem de nasıl bir anmak, sanki 1930’lar dündür.

Problem işte bu: bu zihniyet. Ve ne yazık ki, iş bu noktaya kadar geldi. Türkiye, zaman içinde, ucundan kıyısından da olsa denediği, biraz tanıştığı, biraz bulaştığı bütün o sol kltr sosyal demokrasiy­i unuttu, zihninden sildi, geriye döndü, hayali, nostalMik Eir geç

saplanıp kaldı. CHP eliyle. Bu yeni değil. ortasında başlayan bir proje. 00 ’de Gül’ün CB adaylığına karşı gelişen Cumhuriyet mitingleri­yle doruğuna çıktı. Bugün de aynı yerde duruyor. Hatta aradan geçen zamanda meydana gelen değişimler­e rağmen aynı pozisyonun muhafaza edilmesi elbette bir gerileme anlamı taşıyor.

Bu duruma kaçınılmaz şekilde üzülüyoruz. Bu kişisel değil, toSlumsal hatta tarihsel bir üzüntüdür.

Türkiye bugüne değin bu dar çemberi aşmalıydı. İlgili kitaplarım­da, bilhassa bu konuları Türkiye’de ilk kez irdeleyen <eni Bir

başlıklı kitabımda olarak nitelendir­diğim Kemalizmin bu özelliği benimsenip, bu özelliğiyl­e de Kemalizm benimsenip, o kadarla yetinilip, ötesine geçilerek CHP tarafından yeni bir politika geliştiril­meliydi.

Kemalizmin reddi anlamına gelmezdi bu tutum. Nitekim daha 19 0’lerde klasik 2k’un yanına yeni oklar eklenmişti.

Bu kadarını daha o tarihlerde yapan CHP’nin şimdiki durumu sadece Eir tek milletveki­linin kişisel heyecanı, tercihi, muhakemesi değil. Bir temel kaEul. Bir temel siyasal Sozisyon. O nedenle hem milletveki­li hem de genel başkan belki farklı sözcükler kullanıyor, farklı tonlamalar­la konuşuyor ama özünde aynı mantığı yansıtıyor. <ani CHP milletveki­li

Türkiye keşke farklı bir siyasetin CHP’sine muhatap olsaydı...

 ??  ?? Hasan Bülent KAHRAMAN
Hasan Bülent KAHRAMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye