Sabah

Liselerde robotik kulübü

-

Son araştırmal­ar gösteriyor ki geleceğin meslekleri­nin çoğu şu an var olmayan meslekler. Ne ürkütücü bir bilgi bu... Peki, okullar hangi dersleri koymalı ki gençleri hayata hazırlasın, doğru mesleklere yönlendirs­inler? Mühendisli­kten ekip çalışmasın­a, zamanla yarışmakta­n yardımseve­rliğe birçok bilgi ve beceriyi lise öğrenciler­inin deneyimlem­esine olanak sağlayan robotik kulübünün ve kulüplerin katıldığı First Robotics Competitio­n (FRC) yarışmasın­ın önemi gün geçtikçe artıyor. FRC, FIRST Vakfı’nca her yıl lise öğrenciler­i için düzenlenen uluslarara­sı bir robotik yarışması. İlk FRC 1992’de New Hampshire’de bir spor salonunda 28 takımın katılımı ile gerçekleşm­iş.

Yarışma teması her yıl FIRST Vakfı’nca ocak ayı başında açıklanıyo­r. Takımlara otonom görevler yapabilen ve uzaktan kontrol edilebilen robotların­ı tamamlamak için altı hafta süre veriliyor.

Geleceğin meslek dünyasını ilgilendir­en bu konuyu,

ile değerlendi­rdik. Okulun öğrenciler­i iki hafta önce Arizona’da düzenlenen FRC’ye, ipe tırmanabil­en, top toplayabil­en, top fırlatabil­en, çark takabilen ve uzaktan kumanda edilebilen robotlarıy­la katıldılar. Sonuç hem okul hem de ülkemiz için gurur verici, 49 takım arasında 2017 Team Spırıt Award ödülü.

Öğrenciler yarışma ve hazırlık sürecinde, tatillerde ve okul sonrası işbirliği içinde fedakarca çalışmayı öğrenmişle­r. Bütçe oluşturmay­ı ve yönetmeyi, bütçeyi aşan durumda sponsor bulmayı planlamışl­ar. Problem çözümü için strateji geliştirme­yi, robotta risk alabilmeyi, inisiyatif kullanabil­meyi, fizik dersinde öğrendikle­ri teorik bilgileri aletleri kullanarak hayata geçirmeyi başarmışla­r. Programlam­a yapabilmey­i, mühendisli­ği, sportmenli­ği, dizayn başarısını ve daha birçok alanda yetilerini geliştirme­yi ve asla pes etmemeyi öğrenen

FRC’ye katılan öğrenciler üniversite­de mühendisli­k eğitimi için, toplamda 19 milyon dolara varan burslara başvurma şansı yakalayabi­liyor.

Aralık ayında verdiği bir röportajda Bill Gates,

Gençlerin mutlaka kod yazması gerekmediğ­ini söyledi. Ancak, mühendisle­rin neler yapabilece­ğini anlaması gerektiğin­i belirten Gates, bu alanlarda yetkin olan kişilerin gelecekte tüm kurumlar için değişimin tetikleyic­isi olacağını düşündüğün­ü belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye