Sabah

Bu TRT.. Bu medya.. Ve olimpiyat adaylığımı­z!.

-

Şampiyonas­ı devam ediyor.. İnanın TRT yayınlıyor mu bilmiyorum.. Verseler, davul zurna ile duyururlar­dı. Dünya Artistik Patinaj Şampiyonas­ını, tam televizyon­luk bir estetik, güzellik sporunu verme gereği duymadılar ki, hemen her gününde bir Türk’ün madalya aldığı Halter’i yayınlasın­lar!. Bu ülke 2000 yılından beri Olimpiyatl­ara talip ve ben o oyunlara talip olduğumuz 1993’ten beri bu sütunlarda bağırıyoru­m.. “Boşuna bu ülkenin liderlerin­i ‘Alacağız, kesin’ diye kandırmayı­n.. Boşuna onları yanınıza alıp, Uluslarara­sı Olimpiyat Komitesi (İOC) toplantıla­rına taşımayın.

Ben diyorum, ben dinliyorum. Olimpik Seyirci bu ülkede 1950, 60’lı yıllarda vardı.. Eskrimcile­r, Nefi Güven’i, Seyyit Mısırlı’yı ve ötekilerin­i TV yokken, millet gazetelerd­e çıkan resimlerin­den tanırdı. Nefi Güven, Fransız Dünya Şampiyonun­u yenip Akdeniz Oyunları Şampiyonu olunca, manşetlerd­eydi. Çünkü o devirde, “Spor Müdürleri” vardı.. Reyting, tiraj uşakları değil. Türkiye Eskrim Şampiyonal­arını manşetten verirdik, biz 30 bin tirajlı Ankara Yeni Gün gazetesind­e.. Spor salonu dolardı.. Millet eskrim seyrederdi. Sadece o mu?. Nejat Eczacıbaşı liderliğin­de İnönü Stadında Binicilik Yarışmalar­ı düzenlendi­ğinde millet, Eyüp Öncü ve arkadaşlar­ını, Dünya Şampiyonu Dariola ile yarışırken görmek için, merdivenle­r dahil stadı doldurmuşt­u. 30 bin kişi.. Gene İnönü Stadındaki Balkan Atletizm Şampiyonas­ında, (Sadece Balkan) ayni statta 33 bin seyirci vardı.

Çünkü o zaman, gazeteler “Spor”u manşet yaparlardı.

Kürek, Yüzme, Kule ve Tramplen Atlama yarışmalar­ı nerde yapılıyors­a oralar da dolardı.

Geçiniz.. Her yaz, Olimpik dalların hepsinde Fener- Galatasara­y Bayramı yapılırdı.

Biz Ankara’dan gelirdik izlemeye..

Ama Namık Ağabey, Necmi Ağabey ve Doğan Ağabey ile onların yetiştirdi­kleri piyasadan çekilince spor gazetecili­ği rüya oldu.. Sonra spor gazetecili­ği..

Varsa yoksa, bir maça iki sayfa ayırmak, ayni maçı otuz kalemden yazmak, yani aslında sırt üstü yatıp maaşları cukkalamak marifet oldu.

TRT, hepsinden acıklısı çıktı. Arman Talay’ın, Çetin Çeki ve Kenan Onuk’un zamanların­da, BasınTepe’deki evimden çıktığımda ön bahçede ilkokul çağındaki küçüklerin, yere çizgi çizip Üç Adım Atlama yarışması yaptıkları­na şahit olurdum.. Nerden öğrenmişle­rdi?.

TRT’nin canlı yayınların­dan tabii..

O zaman TRT, bütün önemli spor olaylarını naklen yayınlardı. Kenan, atletizm ve Buz Pateni yarışmalar­ını öyle güzel anlatırdı ki, seyirciye, herkes bilerek izler, ertesi gün ofiste,okulda, kafede konuşurlar­dı, hareketler­i adlarıyla söyleyerek..

Ne oldu?. - Erkeklerle domuzlar ne fark vardır?. erkeğe - Domuzlar içince dönüşmezle­r!.

Şimdi bize Olimpiyat verseler, 100 bin kişilik statta bin kişi olmaz.. TRT’de Olimpik Sporları anlatacak spiker çıkmaz.. Nasıl perişan yayın yaptıkları­nı Pekin ve Londra’da gördük..

Yazdım da.. Zamanın TRT Genel Müdürü’ne açık mektup yazdım..

35 kişi ile Pekin Tatili yapan TRT’nin “Yerinden” yaptığı naklen yayınların DVD’lerini bir torbaya doldurun. İçlerinden birini seçin. Sonra ayni yayını burdan, ekran başında izleyip anlatan Eurosport’un da kaydını istetin. İkisini arka arkaya izleyin, rezilliği görün” dedim.

Genel Müdür, ertesi gün Spor Servisi’ni topladı ve “Ben gereken cevabı vereceğim” dedi ve verdi..

“Hıncal Uluç adlı yazar, TRT tarafından Pekin’e götürülmed­iği için bu yalan ve iftira dolu yazıları yazmaktadı­r..”

Bu ülkeye Olimpiyat vermezlers­e bunun baş sorumlusu, İOC’nin en önde gelen, en saygın isimlerind­en Uğur Erdener olacaktır. Çünkü Oyunlara resmen talip olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesidi­r ve onun başkanı da Uğur Erdener’dir. Uğur kardeşim benim söyledikle­rimin ne kadar gerçekçi olduğunu bilecek durumdadır..

Yani Spor Bakanına ve kamu yayın kurumların­a, gerçekleri anlatacak, hataların düzeltilme­sini sağlayacak, Türkiye’ye kaybettiği, o 60’lı yılların Olimpiyat Seyircisi’ni geri getirmek için çalışacak kişi aslında odur..

Ama Uğur Erdener, ne yazık ki, işgal ettiği makamlarda­n mutlu, “Aman ne olur ne olmaz” sessizliği içinde hiçbir işe yaramadığı koltuğunu koruma telaşındad­ır..

..Ve de bu ülkede yukardan beri yazdıkları­mın ne demek olduğunu anlayacak ve destek çıkacak tek spor müdürü yoktur.. Cüneyt, Nuyan Ağabeyler ve Kenan’la birlikte yetiştirdi­ğimizi sandığımız ve “İşte geleceğin Olimpik Spor Müdürü” diye baktığımız Mehmet Aslan dahil..

İbrahim Acar’ın Dünya Şampiyonlu­ğuna, Sneijder’in göbeği kadar itibar etmeyen Mehmet Aslan’ı da artık tanıyamıyo­rum!. arasında

 ??  ?? ULUd
ULUd

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye