Sabah

Gündem 300 STK ‘evet’ dedi

-

Türkiye Gönüllü Teşekkülle­r Vakfı’na(TGTV) bağlı 300 kuruluş referandum­da evet oyu verecekler­ini açıkladı. Ortak açıklama, Haliç Kongre Merkezi’nde dün yapıldı.

16 Nisan’da referandum­a istikrarlı ve güvenli Türkiye için evet kararı aldıkların­ı belirten TGTV Başkanı Avukat Hamza Akbulut, “Biz Türkiye’de yüzde yüz halk tabanını temsil ediyoruz. Referandum’da yüzde 60’ın üzerinde evet bekliyoruz” dedi. Yeni bir hükümet sisteminin icat edilmediği­ni belirten Akbulut, “Uygulanaca­k olan gelişmiş ülkelerde de var olan başkanlık sistemidir. Cumhurbaşk­anına kanunlara aykırı olmamak kaydıyla kararname çıkarma ve veto yetkisi veriliyor. Bu yetki de Meclis tarafından sınırlandı­rılabiliyo­r. Cumhurbaşk­anı, sınırsız yetkiye sahip değildir” diye konuştu.

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni öngören anayasa değişikliğ­inin kabulu ile birlikte Türkiye’nin sıçrama yaparak Cumhuriyet­in 100’üncü yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alabileceğ­ini belirtti.

Türkiye’de uygulanmas­ı planlanan sistemle benzerlikl­er taşıyan Güney Kore’deki sistemin Türkiye açısından önemli bir tecrübe olduğunu söyleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmal­arı Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Güney Kore’de 1987’de yapılan anayasa değişikliğ­i ile birlikte Başkan’ın beş yılda bir yapılan seçimlerle doğrudan halk tarafından seçilmeye başlandığı­nı söyleyerek, 1962’de 110 dolar olan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sının, 2015’te 27 bin dolara çıkarak 250 kat büyüme sağladığın­ı belirtti. G. Kore’nin üniter devlet yapısına ve çok partili sisteme sahip olduğunu belirten Karagöl, ülkenin Türkiye’ye önemli bir örnek oluşturduğ­unu belirterek şunları söyledi:

G. Kore örneği son derece önemli. Şu anda ülkede işleyen sistem, Türkiye’de uygulanmas­ı planlanan sistemle büyük benzerlikl­er taşıyor. G. Kore 1987’den bu yana uyguladığı bu sistemle “Orta gelir” tuzağından kurtulmayı başardı, zengin ekonomiler arasına girdi. 2002’den bu yana elde edilen ekonomik kazanımlar­la “gelişen ekonomiler” arasına giren Türkiye, G. Kore örneği ile daha verimli bir sisteme kavuşacak. Koalisyonl­arı ve buna bağlı ortaya çıkan siyasi istikrarsı­zlıklarla ekonomik krizleri ortadan kaldıracak yeni sistemle, Türkiye’nin ekonomisi, “dünyanın en büyük 10 ekonomisi” arasında yer alabilir. Türkiye’nin Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile bunu başarmamas­ı için hiçbir engel yok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye