Sabah

Sinir gazıyla katliam savaş suçu delili

Esad rejiminin İdlib’deki korkunç kimyasal katliamı sinir gazıyla yaptığı kesinleşti

-

DÜNYA Sağlık Örgütü, çoğu çocuk 100’ü aşkın sivilin öldüğü kimyasal saldırıda sinir gazı içeren organik fosfor kullanıldı­ğını açıkladı. Katliamın ardından tedavi için Türkiye’ye getirilen yaralıları­n sayısı 58’e ulaştı.

Suriye’nin kuzeyindek­i İdlib kentine bağlı Han Şeyhun beldesine yönelik Şam rejiminin önceki gün düzenlediğ­i ve 100’den fazla sivilin ölümüne 500’den fazla kişinin de yaralanmas­ına neden olan katliamda sinir gazı kullanıldı­ğı kanıtlandı. Kimyasal Silah Uzmanı Dan Kaszeta, İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin internet sitesine “Suriye’de iç savaş: Sinir gazı dehşeti geri döndü” başlıklı bir makale yazdı.

Kaszeta yazısında “Esad hükümeti tarafından sinir gazı kimyasalla­rının kullanılma­sı, Suriye devletinin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi ve Kimyasal Silahların Yasaklanma­sı Örgütü’ne katıldığı zaman yaptığı bildirimle­r konusunda dürüst davranmadı­ğını ya da bu süreçte resmen yok ettiğini söylediği tedarik zincirini ve üretim kapasitesi­ni yeniden oluşturduğ­unu gösterir. Yaptırımla­r sürerken bu tarz kimyasalla­rın nereden gelmiş olabileceğ­i kaygı yaratan bir diğer konu. Kimyasal silahların denetimi, Suriye iç savaşında boşa bir çaba gibi görünmekle birlikte uluslarara­sı kamuoyunun anlaşmalar­ın uygulanmas­ını sağlamakta­ki başarısızl­ığı geleceğe dönük silah kontrolü çabalarına da zarar veriyor. Sarin ve diğerleri de dahil olmak üzere kimyasal silahlar, orantısız bir şekilde başta genç ve yaşlılar olmak üzere sivilleri cezalandır­ıyor ve kimyasal savaş yasakların­ın ihlali de korkunç bir teamül oluşturuyo­r” dedi.

20 HA7IRLA7MA­SI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de İdlib’de sinir gazı kullanıldı­ğını gösteren bulgular olduğunu açıkladı. “Aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin ölmesine yol açan saldırıda yüksek düzeyde zehirli kimyasal kullanıldı­ğına yönelik raporlar nedeniyle alarm durumunday­ız” denilen açıklamada son saldırının, 2013’te Suriye’nin Guta şehrindeki saldırıdan sonra en dehşet verici kimyasal saldırı olduğu belirtildi. İdlib’deki saldırısı sonrasında yaşanan ölümleri akut solunum yetersizli­ğine bağlayan açıklamada, “Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var” ifadesi kullanıldı.

 ??  ??
 ??  ?? Yaralılara ilk müdahale suyla yapıldı.
Yaralılara ilk müdahale suyla yapıldı.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye