Sabah

İyi sinema iyi siyasettir...

- HENahraman#saEah FRm Wr SMS HBK ya] 22’ye J|nGer 0TL MH 02 IaFeERRN FRm/hasanEXOen­WNahraman

İstanbul Film Festivali (İFF) başladı. Bu cümle bana 19. yüzyıl sonu veya 20. yüzyıl başı yazarların­ın ‘baKar Jeldi’ diye başlayan cümlelerin­i çağrıştırı­yor, anımsatıyo­r.

Gerçekten de bahar bana göre İstanbul’a film festivalin­in başlamasıy­la geliyor.

Bu iş yıllardır böyle. Eskiden, daha ’lerde bu iş ilk defa ‘Sinema *ünleri’ adıyla başladığın­da da çok heyecanlan­mıştım. Ve itiraf edeyim ki, o‘sinema Jünleri’ adını çok sevmiştim. Hâlâ da sımsıcak içimdedir.

Ankara’dan kaçar gelir, 1iKal’le hlker’in Yedikule’deki küçük ama çok güzel, çok sıcak evlerinde gençliğimi­zin hülyaların­ı sinemanın hülyalarıy­la birbirine karıştırır­dık. Sonra iş büyüdü, güzel ‘Sinema *ünleri’ adı Film Festivali’ne dönüştü, biz yaşlandık, hayat bambaşka mecralarda aktı gitti.

bir yeni festival açılışında bunları düşünüyord­um.

İFF, için de Türkiye için de büyük bir kazanç. Bugünkü dünyada uluslar ülkeler ve y|netimler bütün politik gerilimler­ine, zıtlaşmala­rına ve çatışmalar­ına mukabil birbirleri­yle sanat ve kültür üstünden ilişki kuruyor. yaşananlar en ciddi siyasal sorunlar kadar önemli. Sinema siyasetten |nemlidir. Çünkü iyi sinema daima iyi siyasettir. Ne anlatırsa anlatsın bu böyledir!

Sinema bu ilişki alanlarını­n en önde gelenlerin­den. Bir yüz yıldır sinema insanları diğer bütün sanat etkinlikle­rinden daha fazla birbirine bağlıyor. Türkiye bakımından da bu böyle.

diye bir kavram var artık. Doğrusu bu ‘yeni sinema’ birkaç kez değişti, içeriğini birkaç kez değiştirdi. Ama ’lerden, 2000’lerin ortasından bugüne devam eden damarıyla bu sinema Türkiye’yi en önemli, etkili zeminlerde temsil etti. O ödülleri sinemacıla­rımız kadar Türkiye de kazandı.

Sinema bir endüstri. Çok büyük bir endüstri. Bu gerçeği ilk kavrayan ABD’dir. Bir olarak doğsa da sinema kitle kültürü olarak Amerika’da şekillenmi­ştir. Amerika’yı Beyaz Saray kadar

yönettiği çok söylenmişt­ir. Unutmayalı­m ki, eski ve sıradan bir oyuncu olan 5eaJan, seçilmeden önce Hollywood’da idi. O derecede önemlidir

sinema. Türkiye bu gerçeği hiçbir zaman kavraKendi yağıyla kavrulan bir dünya oldu Zamanla da aşındı gitti. Nasıl ‘kitle kültürü’ anlayışına karşı çıktıysa Türkiye’de de bugün kendi çabasıyla sinema yapmaya çalışanlar var. Bu ‘yeni sinema’ özünde Doğrudur, Kültür sinemaya bir katkı sunmaya gayret eder. Ama bu ne yeterlidir ne de işlevsel.

Sinema bugün. Milerin devreye girmesiyle bildiğimiz sinemanın anlayışı ve anlatımı da değişiyor. Özellikle ‘literer’ yani sinema artık çok geriledi. Buna rağmen bildiğini okumakta direniyor. Bir kitle kültürü üreticisi olarak kendi sinemasını dünyanın geri kalan kısmına dayatıyor. Ama sine

gitgide azalıyor. İFF gibi festivalle­rin bir önemi de burada. O sinemadan örnekler göstermekl­e birlikte daha çok sinemanın sivrilmiş yapıtların­ı sunuyor izleyicile­re. Zaten büsbütün azalmış salonlarda asla yer bulamayaca­k filmler buralarda gösterileb­iliyor.

İzleyici de yeni dünyalar keşfediyor. Sinema en çok budur: insana tutulmuş bir kameradır sinema.

İstanbul’da baharın önce sokaklara mı yoksa sinemalara mı geldiğinde­n emin değilim ama...

 ??  ?? Hasan BüOenW KAHRAMAN
Hasan BüOenW KAHRAMAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye