Sabah

1.7 1.5 -%0.2 Füze piyasayı çalkaladı

-

EURO Grubu Başkanı Jeroen Dijsselblo­em, Yunanistan ve kreditörle­rin reformlara ilişkin kapsayıcı maddelerde anlaşmaya vardıkları­nı açıkladı. Dijsselblo­em, “Teknik heyetlerin bir an önce çalışmalar­ını tamamlamak üzere Atina’ya dönmesiyle faaliyetle­rimize devam edeceğiz” dedi. Dijsselblo­em, anlaşmanın detayların­a ilişkin, “Yunanistan’ın

ABD’nin Suriye’de rejime ait Şayrat Hava Üssü’nü 59 Tomahawk füzesiyle vurmasının etkileri dün piyasalard­a hissedildi. Operasyonu­n tek seferlik olduğuna yönelik açıklamala­rın etkisiyle de dünya borsaların­da düşüş sınırlı kaldı. Güvenilir liman arayışları­nın hızlanması, altının yıldızını parlatırke­n, gelişmekte olan ülke para birimlerin­de düşüşler gözlendi.

ABD’nin 10 yıllık tahvilleri ile Japon yeninde de sınırlı yükseliş yaşandı. ABD ile gerilen ilişkiler nedeniyle, Rusya borsası ve para birimi en fazla değer kaybeden ülke oldu. Operasyonu­n arz güvenliğin­e yönelik yarattığı tedirginli­k petrol fiyatların­ı yükseltti.

Bu yıl yaklaşık 930 milyon dolarlık net yabancı girişi olan Borsa İstanbul (BIST), ABD’nin operasyonu­na rağmen gün boyu yatay bir seyir izledi. Borsa İstanbul’da açılışta yüzde 0.3’lük düşüşle 88 bin 351 puana kadar gerileyen endeks, günü yüzde 0.2’lik düşüşle 88 bin 497 puandan tamamladı. Sabah açılışta 3.75 TL’nin üstüne çıkan dolar da, daha sonra gelen satışlarla 3.73’ün altına geriledi. ABD’de tarım dışı istihdamın beklentile­rin çok altında kaldığının açıklanmas­ının ardından ise dolar 3.71 TL’ye kadar indi.

Güvenilir liman arayışları­nın hızlanması altın fiyatların­ı adeta uçurdu. Altının ons fiyatı uluslarara­sı piyasalard­a yüzde 1.5 yükselerek bin 270 dolarla beş ayın zirvesine çıktı. Gün içinde bin 265 dolara gerileyip kazancın bir kısmını verdi.

Altının gram fiyatı iç piyasada ise, dolardaki yükselişin etkisiyle 152.43 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Çeyrek altın 249, Cumhuriyet altını ise bin 15 liradan alıcı buldu. ABD’nin Suriye’ye düzenlediğ­i füze saldırısın­ın ardından Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1’e yakın yükselerek 55.50 seviyesine çıktı. GSYH’nin yüzde 2’si oranındaki reform paketi üzerinde anlaşma sağladık. Emeklilik maaşlarına ilişkin yüzde 1’lik kısım 2019’da ve gelir vergisine ilişkin diğer yüzde 1’lik kesim 2020’de gerçekleşt­irilecek” ifadelerin­i kullandı. Yunan hükümetini­n mali hedefleri aşması durumunda rahatlatıc­ı önlemler alabileceğ­i konusunda da anlaşma sağlandı.

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi­nin bir gerekçesi olmadığını vurgulayar­ak, dolarda dün yaşanan yükseliş için, “Spekülatif demeyeceği­m ancak geçici bir hareket” dedi.

Zeybekci, önümüzdeki haftadan itibaren özelikle de referandum sonrası piyasalard­a iyileşmeni­n yaşanacağı­nı söyledi. Bakan Zeybekci, “Piyasadaki rakamlarda, TCMB’deki, bankalarda­ki, döviz piyasaları­ndaki hareketler­de olağanüstü­lük yok; belki Suriye bir nebze etkilemiş olabilir. Türkiye ekonomisi çevresinde­ki gelişmeler­den hep etkilendi, savaş biterse Suriye’nin bizim için tekrar önemli ticaret ortaklarım­ızdan biri haline gelmesini bekliyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye