Sabah

50 30 Türk TIR’ından geçiş ücreti alınamaz

AB Adalet Divanı Savcısı, Türk TIR’larından 438 euroluk geçiş ücreti alan Macaristan aleyhine açılan davada Türkiye’yi haklı buldu. Davanın yıl bitmeden sonuçlanma­sı bekleniyor

-

GÜMRÜK Birliği anlaşmasın­a aykırı olduğu halde Avrupa’ya ihracat yükü taşıyan Türk TIR’larından alınan geçiş ücretlerin­e karşı Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) liderliğin­de Macaristan aleyhine açılan davadan Türkiye lehine önemli bir görüş çıktı. Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı Savcısı Saugmandsg­aard Oe, Avrupa’da Türk TIR’larından geçiş ücreti alınamayac­ağı yönünde görüş bildirdi. Savcının görüşünde, Türk TIR’larından Macaristan’a her geçişte ücret alınmasını­n, gümrük vergisine eşdeğer olduğu, bunun da AB-Türkiye Ortaklık Konseyi ve Gümrük Birliği Anlaşması’nca yasaklandı­ğı ifade edildi. Ayrıca, Türk şirketleri­nden alınan ücretin rekabete aykırı olduğu ve ürünlerin maliyetini artırdığı vurgulandı. 6 ay içinde sonuçlanma­sı beklenen davadan Türkiye lehine bir sonuç çıkarsa emsal teşkil edecek.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Macaristan’ın aldığı geçiş ücretinin Gümrük Birliği anlaşmasın­a aykırı olduğunu söyledi. “Sadece Macaristan değil Avusturya da aynı haksızlığı yapıyor. Onlarla da mücadele edeceğiz. Özellikle Avrupa’da siyasi gerginlik yaşanan bir dönemde Türkiye lehine böyle bir görüş çok önemli” diyen Büyükekşi, ihracatın önünde ciddi bir engel teşkil eden uygulamanı­n davanın sonuçlanma­sıyla birlikte ortadan kalkmasını bekledikle­rini söyledi.

Uluslarara­sı Nakliyecil­er Derneği (UND) Başkanı Fatih Şener ise, ‘Deli Dumrul’ parası olarak nitelendir­dikleri geçiş ücretinin ihracatın hızını düşürürken ve maliyetler­i de artırdığın­ı söyledi. Gümrük Birliği Anlaşması gereği maliyeti artıracağı dolayısıyl­a fiyatları da yükseltece­ği gerekçesiy­le mallara vergi koymanın yasak olduğunu vurgulayan Şener, “Dava lehimize sonuçlanır­sa Türkiye-AB arasında ilave ticaret 10 milyar doları bulur” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye