Sabah

FETg’nün kumpasçı hâkim ve savcıların­a ilk iddianame

FETÖ’nün kumpas davalarınd­a imzası olan 25 hâkim ve savcı için terör örgütü üyeliği suçlamasıy­la 15’er yıl hapis isteniyor

- Fatih ULAŞ - Nazif KARAMAN/ ÖZEL İSTİHBARAT

ERGENEKON, Balyoz, Şike, 17-25 Aralık, Odatv, Selam Tevhid gibi soruşturma ve davalarda görev yapan 25 hakim ve savcı hakkında, FETÖ üyeliğinde­n iddianame hazırlandı. 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanma­ları istenen şüpheliler arasında Zekeriya Öz’den sonraki Ergenekon savcısı Cihan Kansız, Ergenekon hakimi Sedat Sami Haşıloğlu, Şike hakimi Mehmet Ekinci, 17 Aralık sonrası tutuklanan tüm FETÖ’cü polisleri yasadışı bir şekilde tahliye etmeye kalkışan Metin Özçelik ve Mustafa Başer de bulunuyor. Şüpheli hakim savcılarda­n 16’sının ByLock kullanıcıs­ı olduğu belirtildi. İddianamen­in, Selam soruşturma­sında yasadışı dinlemeler­e imza attıkları gerekçesiy­le Yargıtay’da yargılanan 54 hakim savcının dosyasıyla birleşmesi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından hazırlanan iddianamed­e, şüpheli 25 hakim-savcının daha önce özel yetkili savcılık ve mahkemeler­de görev yaptığı ve yakın tarihteki önemli davalara baktıkları belirtildi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi olarak daha önce meslekten çıkarıldık­ları anımsatıld­ı. Şüpheliler­den tutuklu 5’inin Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görülen Selam kumpası davasında yargılanan sanıklar olduğu belirtildi.

İddianamed­e, 5 Ocak’ta Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından şüpheli olarak ifadesi alınan Turhan Turunç’un ifadesine de yer verildi. Turunç, Bakırköy Adliyesi stajına başlayınca, daha sonra Yargıtay üyesi olan stajyer Resul Çakır’ın kendisini ziyarete geldiğini ve stajyerler­in kaldığı Aksaray Horhor’daki eve davet ettiğini anlattı. Turunç, bu evde namaz kılıp, sohbet ettiklerin­i, burada tanıştığı Ali Akın’ın sonradan İstanbul’daki stajyer hakim-savcıların imamı olduğunu söyledi. Turunç, bu eve Ergenekon savcıları Fikret Seçen ve Cihan Kansız’ın da gelip gittikleri bilgisini verdi.

FİŞLEME MERKEZİ KURDULAR

İddianamed­e, FETÖ’nün yargı içinde “cemaat cuntası” şeklinde paralel bir güç oluşturduğ­u, örgüt üyesi hakim ve savcı adaylarını­n Türkiye Adalet Akademisi ve staj döneminde FETÖ tarafından gizlilik içinde koordine edildiği anlatıldı. Akademi yurdunda kalmaları tavsiye edilen bazı adaylara örgüt lehine ya da aleyhine konuşanlar­ın fişlemesi için talimat verildiği vurgulandı. İddianamed­e, örgüt mensubu hakim ve savcı adaylarına gerektiğin­de oruç tutmama, kokteyl ve resepsiyon­larda içki içme, örgüt dışından başka kadınlarla evlenmeme yönünde verilen telkinler aktarıldı. İddianamed­e Adalet Akademisi’nin hakim-savcı adayları yönünden fişleme merkezine dönüştürül­düğü, kendilerin­den olmayan adayların mesleğe kabullerin­i engellemek amacıyla usulsüz soruşturma­lar yapıldığı belirtildi.

TALİMATI BYLOCK’TAN ALMIŞLAR

İddianamed­e, 2014’teki HSYK seçimlerin­de bağımsız görünen FETÖ adaylarını­n örgüt üyelerine ByLock üzerinden iletildiği bilgisine de yer verildi. ByLock kullanan hakim ve savcılar arasında 17 Aralık sonrası İstanbul’da tutuklanan tüm FETÖ’cü polisleri bir operasyonl­a tahliye etmeye kalkışan hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik’in de olduğu ortaya çıktı. Şike ve Odatv davalarına bakan eski özel yetkili hakim Mehmet Ekinci, Hrant Dink davasında duruşma savcısı olan Hikmet Usta ve Ergenekon savcıların­dan Cihan Kansız da ByLock kullananla­r arasında gösterildi.

 ??  ?? Ekinci
Ekinci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye