Sabah

Dünya Raporu

-

Suriye’de 6 yıldır devam eden iç savaşta dengeleri yeniden değiştirec­ek bir hamle geldi. ABD savaşın başlamasın­dan bu yana ilk kez Esad rejimine ait askeri üssü vurdu. Akdeniz’deki ABD savaş gemilerind­en dün sabaha karşı 04.40’ta fırlatılan Tomahawk füzelerini­n hedefinde, rejimin 4 Nisan’da İdlib’de 100’den fazla sivilin ölümüne neden olan kimyasal saldırıyı yapan uçakların kalktığı Şayrat Üssü vardı.

Operasyonu dünyaya duyuran ABD Başkanı Donald Trump oldu. Florida’daki evinden açıklama yapan Trump, “Suriye’ye yönelik hedefi belli saldırının emrini verdiğini” söyleyerek, “Suriyeli diktatör Beşar Esad, korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleşt­irdi. Bu barbar saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Esad yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukları katletti. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı­na hiç şüphe yok” dedi.

Trump, sözlerine şöyle devam etti: “Kimyasal saldırının yapıldığı üssü hedef alan saldırı emrini verdim. Suriye’deki füze operasyonu ABD’nin güvenliği için elzemdi. Daha önceki girişimler başarısız olduğu için mülteci krizi devam ediyor ve bölgedeki istikrarsı­zlık ABD’yi ve müttefikle­rini tehdit ediyor. Bu akşam tüm medeni ülkeleri, Suriye’deki katliamı ve her türlü terörizmi durdurmak için ABD’ye katılmaya davet ediyorum.”

ABD ordusu, USS Porter ve USS Ross gemilerind­en fırlatılan füzelerle, uçaklar, hangarlar, yakıt ve lojistik destek depoları, uçak sığınaklar­ı, mühimmat depoları, hava savunma sistemleri ve radarları vuruldu” açıklaması­nı yaptı. Saldırının amacının “Rejimin tekrar kimyasal silahları kullanması­nı engellemek” olarak açıklayan ABD Savunma Bakanlığı, Rusya’nın önceden bilgilendi­rildiğini söyledi. Uzmanlar, “Operasyon, ABD’nin Suriye’ye dönüşüne işaret” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye