Sabah

BGYG örgütünden kurtulalım

-

%u referandum­da neyi oylayacağı­mızın acaba yeterince farkında mıyız? Misal devlet çarkını döndürmek ve işleri vatandaş lehine hızlandırm­ak için kurduğumuz fakat zaman içinde BGYG örgütüne dönüşen; bürokratik oligarşiyi çökertme şansını yakaladığı­mızı biliyor muyuz?

Emekliliği garanti, zammı garanti, haftasonu tatili garanti, güne varan bayram tatili garanti, işten atılmaması garanti, yasayla dokunulmaz­lığı garanti... Sayıları 3.5 milyonu aşan 657’ye tabi memurdan söz ediyoruz.

İşini doğru dürüst yapan ve devletin işleyişine katkı veren memuru özenle ayrı tutarak diyorum ki, yukarıdaki garantiler­i vererek aslında imtiyazlı bir örgüt kurduk. Bugün Git Yarın Gel Örgütü... Hani işini savsaklaya­n, güvenceler­in ardına sığınıp bürokrasi üreten, devlet kapısını çile kapısına çeviren...

İyi de biz bu devleti “E”leştirmedi­k mi? Hani e-devlet sayesinde bugün git ve yarın gel olmayacakt­ı. Hatta vatandaşlı­k numarasıyl­a devlet kapısına dahi gitmeye gerek kalmayacak, ekran başında bürokrasin­in bütün “talepleri” karşılanac­aktı? *üncel örnek İŞKUR ile KOSGEB ortak eğitim programına başvuran bir kuruluş... Tepedeki yöneticiyi ikna etmek, yetmemiş olacak ki her kademede oligarşik yapı, ayağına dolanıyor. Misal, tepedeki müdür “zorluk çıkartmayı­n, evraka boğmayın” talimatı veriyor ama alttaki oligark memur, gereken tek evraktan tane istiyor. Sebep? İşten kaytarmak, fotokopiyi müracaat sahibine çektirmek, egosunu tatmin... <etmiyor, “teki dahi eksik olursa bugün git yarın gel.” hstelik bütün bunlar, her şeyin online olduğu, kâğıt tüketmeme, ormanları koruma bilincimiz­e rağmen... Peki netice: Müdürüne şikâyet etsen işi daha da yokuşa sürüyor, denileni yapsan zaman ve para kaybı... Sorun, “bugün git yarın gel örgütü; BGYGÖ”nün bitmez tükenmez direnişler­i ve bugün seni gönderip yarın yine kapısında kuyrukta bekleten “yarın gel” taleplerid­ir. Referandum­da Bugün Git Yarın Gel Örgütü’nü tasfiye etmedikçe Türkiye’nin vasatlık batağından ve orta gelir tuzağından kurtulması söz konusu dahi olamaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye