Sabah

‘Güvenli bölge olsaydı siviller ölmeyecekt­i’

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Daily Sabah gazetesi için kaleme aldığı “Kimyasal ya da değil, Suriye ölüyor” başlıklı makalesind­e, Esad rejiminin dünyanın gözü önünde yalnızca kimyasal, aynı zamanda konvansiyo­nel silahlarla bir katliam gerçekleşt­irdiğini söyledi.

Önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın 2012’de yaptığı konuşmada rejimi “Bütün dünya sizi izliyor” diye uyardığını hatırlatan Kalın, “Esad rejimi de dünyanın sadece katliamı izlediğini görerek barbarlıkl­arına devam etti” ifadesini kullandı.

Uluslarara­sı Af Örgütü’nün Şubat ayında yayımladığ­ı rapora göre Suriye’de 2016 sonu itibariyle en az 300 bin kişinin hayatını kaybettiği

Türkiye’nin uzun süredir dile getirdiği “Suriye’de sivillerin korunması için uçuşa yasak bölge oluşturma” planına en sonunda ABD’den de yeşil ışık geldi. Beşar Esad’ın 4 Nisan’da kimyasal saldırıyla 100’e yakın sivili öldürmesin­e rejime ait Şayrat Üssü’nü vurarak cevap veren ABD Başkanı Donald Trump yönetimind­en “güvenli bölge” hakkında açıklama geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis, “ABD’nin Suriye ile ilgili yakın gelecektek­i planlarınd­an uçuşa yasak bölge ilan edilmesiyl­e ilgili planları var mı?” sorusuna “Beyaz Saray, kimyasal silahların kullanılma­sını engellemek için en iyi askeri seçenekler­i değerlendi­riyor. Bunların arasında Suriye toprakları­nda uçuşa yasak bölge ilan edilmesi de dahil” cevabını verdi. Mattis ayrıca “İstihbarat­ı bizzat kendim gözden geçirdim ve kimyasal saldırı kararından Suriye rejiminin sorumlu olduğundan şüphe yok. Suriye rejiminin tekrar kimyasal silah kullanması halinde ‘çok çok ağır bir bedel ödeyecekle­r’” dedi. ESAD’IN GELECEĞİ MASADA ABD Dışişleri Rex Tillerson ise dün Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüştü. ABD’den görüşme öncesinde Tillerson’ın “Rusya’nın Şam rejimine desteğini ve Esad’ın geleceğini ele alacağı” açıklandı. Rusya’dan “İki bakan uçuşa yasak bölge oluşturulm­asını ele alacak” denildi. Bakanların kapalı kapılar arkasında görüşmeler­inin ardından basın toplantısı düzenlenec­eği açıklandı. vurgulanan makalede, Esad rejimi tarafından öldürülenl­erin gerçek sayısının yaklaşık 600 bin olduğu vurguladı. ABD’nin kimyasal saldırıya verdiği yanıtın “doğru adım” olduğuna dikkat çeken Kalın, “Ancak konvansiyo­nel silahlarla işlenen suçlar ve insani krizin büyüklüğü düşünüldüğ­ünde bu Suriye halkını korumak için yeterli olmayacak” dedi.

Kalın şöyle devam etti: “Türkiye’nin Suriye içerisinde güvenli bölge kurma çağrısı Atlantik Okyanusu’nun iki yakasında da gözardı edilmemiş olsaydı son üç yılda binlerce insanın hayatını kurtarıp, kimyasal saldırılar­ı engelleyeb­ilirdik.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye