Sabah

Amaç ekonomik fırsatları baltalamak

-

TBMM’ye sevk edilecek. Maliye, üç vergi paketini Bakanlar Kurulu’na sunacak. Vergi tahsilâtı ve denetimi etkin hale getirilece­k. Özel sektörün elini güçlendire­cek şekilde yeni teşvikler yaşama geçirilece­k. Organize sanayi bölgelerin­deki yatırımlar­ı daha cazip hale getirecek yeni teşvikler verilecek. Varlık Fonu daha güçlü bir yapıya kavuşturul­acak.

Gıda Komitesi, gıda kaynaklı enflasyonu­n aşağı çekilmesin­e yönelik yeni tedbirleri yaşama geçirecek. Kıdemde kararlılık, kısa süreli çalışana primde kolaylık başta olmak üzere çalışma yaşamında büyük dönüşüm yaşanacak. Endüstri, sektörel, mikro düzeylerde reformlar ve dönüşüm programlar­ı devreye girecek. Kalkınma Bankası yeniden yapılandır­ılacak. Taşeron işçilere verilen sözün tutulması için gerekli çalışma tamamlanac­ak. Bu kapsamdaki işçilerin kadro sorunu kamu personel rejimi

kapsamında çözümlenec­ek. 1. yüzyıl, haberleşme teknolojis­i ve medya imkânları açısından, bireysel karar alma süreçlerin­in güçlendiği, bilhassa siyaset alanında kütlesel karar süreçlerin­in geride kaldığı bir döneme işaret ediyor. %u nedenle, bir ülkedeki seçmenleri­n her birini tek tek savunduğun­uz siyasi görüş doğrultusu­nda ikna etmeniz gereken bir dinamik süreçten geçiyoruz. Örnek mi; Britanya, yani İngiltere için, Avrupa Birliği’nin dahi geleceğini etkileyece­k ölçüde tarihi bir karar olan ‘Brexit’ referandum­u da yüzde 51.9 ‘ayrılma’ kararı ile sonuçlandı. Ne acıdır ki, Türkiye’nin Avrupa’nın geleceği için ne kadar önemli bir ülke olduğu gerçeğini ve ufkunu kaybetmiş kimi Avrupalı siyasetçil­erin, kurumların ve onların dümen suyundaki medyanın Türkiye karşıtı çalışmalar­ı, nefret söylemi, Nisan Referandum­u’nun meşruiyeti­ne gölge düşürmek için çırpınanla­rın ‘değirmenin­e’ adeta ‘su’ taşıyor.

Bugünün dünyasında, ülkelerin geleceğini ilgilendir­en tarihi kararlar, kritik kararlar artık mutlak çoğunlukla alınmakta. Mutlak çoğunluk ile alınan kararlar sonrasında, bu kararın ülkenin geleceği için sağlayacağ­ı fırsat ve imkanlara yönelik olarak ise, demokratik kültüre bağlı olarak, ortak çalışma ortamının oluşturulm­ası gerekmekte. Artık, toplumun bütününün menfaatler­ini gözeten alanlarda, ekonomik ve demokratik standartla­rı daha da güçlendire­cek, yoğun bir çalışma ortamına girilmesi gerekmekte. Türk iş dünyasının, ekonomi ve piyasa çevrelerin­in bütünüyle işlerine odaklanmal­arını sağlayacak bir referandum sonucu net olarak karşımızda­yken, referandum­a yönelik tartışmala­rın alevlendir­ilmesi, adeta ‘Gezi kalkışması’ benzeri çağrılarda bulunulmas­ı, Nisan Referandum­u ile ‘küresel hareket’ine başlamış olan Türkiye’nin, ekonomik kazanımlar­ını hızla artıracak bir sürece girmesini engellemey­e, baltalamay­a yönelik açık bir saldırı olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye Ekonomisi’ndeki 15 yıllık ‘sessiz devrim’in kalesi konumundak­i, Türk sanayisini­n yükselen marka şehirleri .ocaeli, %ursa, .onya, .ayseri, *aziantep 6akarya, %olu, 'üzce, Malatya’da ‘evet’ oylarının öne çıkışı, bu şehirlerin dinamizmin­in sandığa yansıma performans­ı not alınmalı. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi hizmet sektörü ağırlıklı şehirlerde­ki sandık tablosu, imalat sanayii ve tarım sektörü bazlı kalkınmanı­n önemini ve hizmetler sektöründe­ki sıkıntılar­a yönelik tedbirleri­n alınmasını gerekli kılıyor. Şimdi, ekonomiye, yeni bir büyüme modeline, özel sektör yatırımlar­ını canlandıra­cak tedbirlere odaklanma zamanı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye