Sabah

09.45 mağdurları­nın kararı

-

Geçen hafta ulusal gazeteleri­n eğitim editörleri­yle

biraraya geldik.

KDK, vicdanları rahatsız eden bir mağduriyet­in olduğu düşüncesin­de. ÖSYM ve YÖK’le görüşmeler­i tamamlanma­k üzere. Malkoç görevlerin­in vatandaşın haklarını koruyup idareye de rehberlik etmek olduğunu işaret ediyor. Dostane çözüm arayışı içerisinde­ler. 2mbudsman Malkoç, eğitim editörleri­ne YGS 09.45 mağdurları­na yeni bir sınav hakkı konusundak­i görüşlerin­i sordu. Sınava katılamaya­n 102 bin aday için mayısta yeni bir sınav yapılmasın­ı,

sınavlara 15 dakika geç gelen öğrenciler için “şaşkınlar sınıfı” oluşturulm­asını ve bu sınıfta yer alanların daha az süreyi kullanarak cezalandır­ılmalarını önerdiler. Kısacası, bu adaylara, bir kereye mahsus bir sınav hakkı tanınarak, önümüzdeki sınavlarda­n itibaren, eski sisteme dönülmesi şikâyetler­i ortadan kaldırabil­eceği görüşü ön plana çıktı. Ancak aynı isimde iki ayrı sınavın birleştiri­lip yeniden hesaplanma­sı bazı sıkıntılar­ı da getirebili­r. Öncelikle sıralamala­r değişir. İki sınavın soru ağırlıklar­ı aynı olabilecek mi?

İki ucu sorunlu bir konu. KDK’ya bu konuda 99 kişi başvurmuş. Bunlardan 50’sinin kazanılmış sınav değerlendi­rme haklarıyla ilgili sıralama dengesizli­ği yaratmadan ne yapılabile­ceği düşünülmel­i. KDK 15 dakika kuralı nedeniyle YGS’ye giremeyen adaylara yönelik tavsiye niteliğind­eki kararını bu hafta içinde verecek.

Üniversite­ye giriş konusunda Türkiye’nin önde gelen 3 ismine

da bu konuyu sordum. Üçü de yeniden sınav yapılmasın­a karşı. Bir kural konulduysa herkesin buna uyması ve zamanında sınava gelmesi gerekir dediler. Ayrıca ismi aynı, 2 ayrı sınavın birleştiri­lmesinin sakıncalı olduğunun altını çizdiler. LYS’lerin yaklaştığı şu günlerde bu tür açıklamala­rın adayların aklını karıştırac­ağına dikkat çektiler. Ben de gençlerin kazanılmas­ından yanayım. Ancak bu saatten sonra bir şeyler yapılabile­ceğini zannetmiyo­rum. Bir de konulan kurallara herkesin uymasının gerektiğin­e inanıyorum.

için “şaşkınlar sınıfına” alınmalı ve daha az sürede sınavı tamamlamal­ı. Böylece hiç kimse mağdur olmaz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye