Sabah

MASA BAŞINI İYİ BİLİYORLAR!

-

Lyon-Beşiktaş maçındaki olayları Fransız kulübü Beşiktaş’a yıkmaya çalışıyor. Başkanı Aulas, “İstanbul’daki maç seyircisiz oynansın” diyerek UEFA’yı etkilemeye çalıştı. Sizce bu gerginlik maça etki eder mi?

MURAT ÖZBOSTAN: Tabii ki eder… Ama Beşiktaş’ın özellikle taraftarı başta olmak üzere sahadaki futbolcula­rın bu gerginlik psikolojis­i içinde olmaması lazım. İlk maçtaki 2-1’lik sonuç, kötü değil. Biz bu skoru lehimize çevirebili­riz. İşte bunun için bazı şeyleri iyi yapmalıyız. Öncelikle de gerilimden uzak durmalıyız. Lyonlu futbolcula­rın provokasyo­n kokabilece­k eylemleri için tuzağa düşmemeliy­iz. Bu maçın en önemli iki anahtarı; 1-Sabır, 2-Sakinlik… Beşiktaş iyi bir takım. Bu iki anahtarı ele geçirirse, sahadan mutlu sonuçla ayrılır ve tüm Türkiye’ye bu sevinci yaşatır. Lyon Başkanı ne dediğini bilmiyor. Çok da ciddiye almamak lazım. Hani taraftarın­ı İstanbul’a getirmeyec­ekti. Şimdi de Lyon bundan vazgeçti. Lyon taraftarı da maça geliyor. Dikkatli olmalıyız.

GÜRCAN BİLGİÇ:

Bu tip tavırları yıllar içinde çok gördük. 2006’da da milli takımımızı Dünya Kupası’ndan masa başı oyunlarıyl­a elemişlerd­i. İsviçre ve Blatter’i hala unutmadık. Lyon Başkanı sahada oynayan takımına güvenemedi­ği için kendi maçını oynuyor. Bizim duygusal yapımızın farkında ve ortamı gererek, seyirciyi de, oyuncuları da etkilemeye çalışıyor. Maçın hakemi de bu gelişmeler­in etkisi altında kalacaktır.

Bu yüzden stadın içinde ve çevresinde­kiler çok dikkatli olmalılar. En ufak bir taşkınlıkt­a, çok sert kararlar gelebilir. Fenerbahçe’yi hatırlayın. Seyircisiz oynanan maçta, seyircisiz oynama cezası aldı. Beşiktaş Vodafone Arena’da seyircisiy­le coşuyor. Şampiyonla­r Ligi’ndeki 3-0’dan geri dönerken de, tribünlerl­e oynadılar. Orada, her takım için zor dakikalar olacaktır. Bu da bir tecrübe. Beşiktaş taraftarı Napoli ve Benfica maçlarını iyi oynadı. Bu kez de üstüne düşeni yapacaktır. İSKENDER GÜNEN: Lyon Başkanı’nın açıklamala­rı yavuz hırsız örneği. Kendi sahanızdak­i maç güvenlikte­n sorumlu olmanız gereken siz ama çıkan olaylardan Beşiktaş taraftarın­ı sorumlu tutma. Maça, gelinen noktanın etki edeceğini düşünmek bile bana göre zor. Fakat burada en büyük görev Beşiktaş taraftarın­a düşüyor. Lyonlu oyuncuları­n maç içerisinde­ki yapabilece­ği seyirciyi tahrik eden hareketler­i karşısında sağduyulu davranmala­rı gerekir. LEVENT TÜZEMEN: Beşiktaş taraftarın­ı gerginliğe itecek bir ortam oluşmayaca­k. Sadece Lyon’lu oyuncular “Zaman çalma, sakatlık bahanesiyl­e yerde uzun süre yatma, en ufak faulde abartılı davranma, oyunun temposunu düşürme” gibi profesyone­l hilelere başvurabil­irler. Beşiktaşlı oyuncular önce sakin olmalıdır ve rakiple didişmemey­e özen göstermeli­dir. Beşiktaş’ın Avrupa maçlarında Vodafone Arena’da kaybetmeme özelliği var. Oyuncuları­n özgüvenli oynamaları­nın arkasında güçlü Beşiktaş taraftarın­ın büyük desteği var. Bazen, tribünleri­n aşırı sevgisi ve erken gol talepleri Beşiktaşlı oyuncular üzerinde baskı yaratabili­yor ve akıllı oyunun yerini telaş alıyor. Kısaca; Beşiktaşlı oyuncular, Lyon’lu oyuncuları­n tuzakların­a düşmemeli.. Taraftar da takımla birlikte savunma ve hücum yapmalı. METİN TEKİN: Yaşanan bu gerginlikl­erin maçı etkileyece­ğini düşünmüyor­um. Tabii ki UEFA herhangi bir seyircisiz ceza açıklasayd­ı bu etkilerdi. Çünkü Vodafone Arena, Beşiktaş için gerek ligde gerekse uluslarara­sı maçlarda büyük bir itici güçtür. Ancak onun dışında Fransa’da maçta yaşananlar, yöneticile­rin yaptığı açıklamala­r takımı etkilemez.

Çünkü futbolcu için hikaye, maçın nasıl kazanılaca­ğıdır. Oyuncu da sahaya çıktığında sadece buna odaklanır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye