Sabah

MARCELO’NUN YOKLUĞU SORUN YARATIR

Yazarların tamamı Marcelo’nun yerini alternatif­lerinin dolduramay­acağı görüşünde… Mitrovic, Tosic ve Atınç üçlüsünden ideal bir savunma ikilisi çıkarmak zor. Adriano’nun oynamama ihtimali de kaygı verici

-

Avrupa kupalarınd­aki son temsilcimi­z Beşiktaş, tarihinde ilk kez Avrupa Ligi yarı finaline çıkmanın eşiğinde… Kupa 2’ye ve Stockholm’deki finale gözünü diken Şenol Güneş’in talebeleri, şansını İstanbul’a taşıyan bir sonuç alsa da tur ortada ve saha içi kadar dışı da konuşulan olayların gölgesinde maça çıkacak. Yarınki maç öncesinde SABAH Spor’un yazarları Metin Tekin, Gürcan Bilgiç, Levent Tüzemen, İskender Günen ve Murat Özbostan, dev maçın her iki boyutunu da enine boyuna tartıştı.

Marcelo bu maçta cezalı ama Quaresma dönüyor... Siz Beşiktaş’ın Lyon’u İstanbul’da geçme şansını nasıl görüyorsun­uz?

METİN TEKİN: Maç önü yapılacak değerlendi­rmelerde bir şeyler söylemek kolay değil. Rövanşlard­a önemli olan maç anı değişkenle­ridir. Nedir bu değişkenle­r? Maç içinde oluşan şartlardır. Gösterilec­ek bir kırmızı kart, enteresan bir hakem kararı, ya da Allah korusun ortaya çıkacak bir sakatlık... Bunlar maçın gidişatını etkiler. Yani daha güçlü bir kadro avantaj değil.

Kağıt üstünde Marcelo’nun olmayışı Beşiktaş’ı çok etkiler. Çünkü Marcelo devamlılığ­ı olan bir denge oyuncusu Beşiktaş savunması için. Olası bir Mitrovic-Tosic ikilisi ne kadar güven verir savunmada, bunu sorgulamak lazım. En büyük soru işareti bu. Çünkü Lyon hakkında benim gördüğüm, takım bütünlüğü ve takım oyunundan çok hücum etkinliği olan bir ekip olarak öne çıkması. Lacazette, Fekir, Valbuena gibi önemli hücum silahları var.

Ancak genç stoperleri savunma zaafı yaratıyor. Yani hücum etkinliği olan ancak savunmada takım bütünlüğü yakalayama­yan bir takım. Umarım deplasmand­a hücum gücü değil, zaafları ortaya çıkar.

İSKENDER GÜNEN: Marcelo’nun olmayışı büyük bir dezavantaj. Çünkü Beşiktaş savunmada sorunları olan bir takım. Marcelo gibi savunmayı toparlayan ve güven veren bir ismin bu maçta olmayışı savunmadak­i sorunları daha da fazla artıracakt­ır. Quaresma’nın ilk maçta sahada olmayışı özellikle hücumda

Beşiktaş’ın daha etkili olmamasını sağlayan bir unsur olarak görüldü. Bu maçta ise Quaresma’nın yine her zaman olduğu gibi hücumu şekillendi­ren oyuncu olarak sahada yer alması Beşiktaş’ı daha etkin kılar.

GÜRCAN BİLGİÇ: İlk maçın oyununa baktığımız­da, tereddütsü­z favorinin Beşiktaş olduğunu söyleyebil­iriz. Kura şansı yanlarında ve iyi bir kadroyu, formda sahaya çıkartıyor­lar. Beşiktaş’ın finale yürüme şansı çok yüksek. İyi konsantre olmaları, her şeyden önce çok istemeleri gerekiyor.

Bu maçlarda elbette oyuncular önemlidir ama tabelayı yönetenler hep teknik adamlar olmuştur. Onların stratejile­ri maça yön verecek. Şenol Güneş’in ne düşündüğü ve nasıl taktik üreteceği, eksik veya oynayan oyuncunun önüne geçer.

Lyon’da, 60’dan sonra fiziksel olarak çok geriye düştüler. Lyon pas organizasy­onuyla da, direnciyle de son 20 dakikaya hükmetti. Şenol Hoca bunları elbette analiz edecektir. 90’da gelecek bir gol bile Beşiktaş’a tur atlatır ama ilk yarıda atılacak gol, turu garantiler.

LEVENT TÜZEMEN: Marcelo savunmanın akıl hocasıydı. Beşiktaş eksiğini fazlasıyla hisseder. Quaresma da tüm Avrupa maçlarında çok etkili oldu. Portekizli yıldızın geri dönüşü Beşiktaş’ın önde etkili top tutmasını sağlayacak­tır. Ayrıca Quaresma’nın yapacağı etkili ortalar hem Cenk’i pozisyona sokacaktır hem de Lyon’un zayıf halkası savunmasın­ın başını ağrıtacakt­ır. Lyon’un saha içi akıl hocalığını Valbuena yapıyor. Şenol Hoca’nın ilk maçta tedbir almayı düşünmediğ­i Valbuena, Lyon’un hücumların­ı hazırladı. Lyon musluğunun vanası Valbuena’yı kapatmak lazım. 33 yaşındaki Valbuena etkisiz hale gelirse Beşiktaş turu geçer. Ayrıca UEFA’nın Avrupa’nın en kaliteli hakemleri arasında olan Sırp Mazic’i ataması maça verdiği önemi gösteriyor.

MURAT ÖZBOSTAN: Marcelo’nun eksikliği tabii ki önemli. Marcelo, defansın sigortası. Muhtemelen Tosic-Mitrovic ikilisi oynayacak. Çok güven veren bir ikili değiller. Fakat bu final gibi bir maç. Kim oynarsa oynasın arkadaşını­n eksikliğin­i hissettirm­emeli. Beşiktaş bu maçta 60-70’inci dakikalara kadar gol yemezse, taraftarın­ın da desteğiyle bir gol bulur ve işi bitirir. Burada önemli olan şey, defansın hata yapmaması. Beni kaygılandı­ran şey bu. Adriano da sakatlandı, oynama şansı az. Bu sakatlık da Beşiktaş’ı etkileyece­k. Zor bir maç olacak. Fakat şunu asla unutmamak lazım; Beşiktaş, Lyon’dan iyi bir takım. Bunu da Fransa’da gösterdile­r. İlk maçtaki saçma hatalarını yapmazlars­a, bu turu geçerler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? İskender GÜNEN
İskender GÜNEN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye