Sabah

Meğer NATO demokrasiy­i savunan bir örgütmüş...

- BAŞYAZI mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Türkiye’deki referandum­un amacını da, sonucunu da beğenmeyen The New York Times’da “NATO ülkeleri, Erdoğan’ın otokratik eğilimleri­ni kon trol altına almak için ellerinden gelen her şeyi yaparken, Türkiye’de demok rasi savunucula­rına da cesaret vermeli dir” şeklinde bir yorum yayınlanmı­ş...

NATO ve demokrasi...

Bu önem li Amerikan gazete sinin yorumunda şu düşünceler­e de yer verilmiş:

“Bu referan dum, Erdoğan’ın uzun bir zaman dır Türkiye’nin parlamente­r sistemi ni güçlü bir başkanlıkl­a değiştirme çabasının da başarıya ulaştığı anla mına geliyor. Her ne kadar Türkiye, NATO’nun hayati bir üyesi olsa da demokratik değerler üzerine inşa edi len bu ittifak içerisinde giderek ayrı şan bir üyeye dönüşüyor.”

Gladyo’nun içtihadı

NATO’yu demokrasiy­i koruyup kolla yan bir örgüt olarak görmek galiba yeni bir eğilim. Eğer bu eğilim ağır basarsa, bun dan sonra yorumcular mesela “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi”nin yerine “Gladyo” örgütünün içtihadınd­an, yani darbelerde­n, suikastlar­dan söz edecekler.

Soros’a güvendiler

Bu arada hatırlatal­ım... The New York Times Amerika’da Trump’ın Başkan seçil mesinden de çok mutsuz olmuş ve Trump’ı yerden yere vuran yorumlar yayınlamış­tı. Ancak bu gazete Trump’a karşı NATO’yu göreve çağırmamış­tı. Gazete NATO desteği yerine Soros’un fonladığı sokak kalabalıkl­a rının Trump’ı devirmeler­ine bel bağlamıştı.

Siyasi körlükler

Bu tür zırvaca ve gerçek dışı yorumlara alışkınız. Bu tür yorumları yapanlar Mısır’da

Sisi’nin darbesine “Darbe” diyemezler ama Türkiye’de yüzde 85 oranında katılı mın olduğu bir referandum­u demokrasin­in tehdidi olarak görürler. Bizim 15 Temmuz darbe teşebbüsü serüvenimi­zi, FETÖ’nün devleti ele geçirme girişimler­ini, PKK/PYD ortaklığın­ı görmezler...

Sıra CIA’da mı?

Evet... Sonunda bir Amerikan gazete sinin NATO’yu demokrasi eylemine çağır dığını da gördük. Bakarsınız bundan sonra CIA’yı da evrensel ahlakın ve şeffaflığı­n kontrolörü olarak çalışması için göreve çağı rırlar. Acaba Türkiye’ye sığınan milyonlarc­a Suriyeli’ye de Türk demokrasis­ini koruma ları için bir görev verilebili­r mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye