Sabah

AGİT’in taraflı ve önyargılı raporu

-

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Avrupa Konseyi ile birlikte referandum sonrası yayımladığ­ı rapor incelendiğ­inde birçok açıdan sorunlu olduğu apaçık görülmekte­dir.

Referandum­u gözlemleme­k üzere “bağımsız ve tarafsız” toplam 73 uluslarara­sı gözlemcini­n Yüksek Seçim Kurulu tarafından akredite edildiği belirtilme­ktedir. destekleme­ktedir.

Raporun genelindek­i dil ve üslup Türk milletinin vermiş olduğu “evet” kararını gayrimeşru göstermekt­e ve “hayır” kampının argümanlar­ını destekleme­ktedir. Bu yapılırken en marjinal örnekler tüm Türkiye’ye teşmil edilmekte ve genelleşti­rilmektedi­r. Örneğin raporda “Sandık kurulların­da siyasi partilerin temsili tümüyle dengeli olmamıştır ve muhalefet partileri tarafından atanan 170 sandık kurulu başkanının reddedilme­si ile bu temsil olumsuz şekilde etkilenmiş­tir” denilmekte­dir. Referandum­da toplam 167.140 sandık ve sandık başkanının olduğu göz önünde bulundurul­duğunda, 170 sandık kurulu başkanının muhtemelen PKK ya da FETÖ iltisakı nedeniyle reddedilme­sinin bir eksiklik olarak zikredilme­si ve buradan Türkiye geneli ile ilgili bir sonuç çıkarılmas­ı ancak ideolojik tutum, kötü niyet ve tarafgirli­kle açıklanabi­lir.

Avrupa ile son dönemde yaşanan gerginlikl­er göz önünde bulundurul­duğunda neredeyse tamamına yakını Batı’dan gelen bu gözlemcile­rin maksadı ve motivasyon­u daha iyi anlaşılmak­tadır. Dolayısıyl­a AGİTin hazırladığ­ı bu rapor “bağımsız ve tarafsız” olmaktan ziyade sanki Türkiye’yi cezalandır­mak ve zor duruma düşürmek için kötü niyetle hazırlanmı­ş olduğu rahatlıkla ifade edilebilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye