Sabah

8 trilyon dolarlık fonlar rotayı Türkiye'ye çevirdi

-

Tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi saldırılar­ını yaşadığı 2016 yılının tamamında yüzde 2.9, son çeyrekte ise yüzde 3.5 ile Avrupa Birliği ile OECD üyelerinin tümünden fazla büyüyen Türkiye, referandum sonrasında, toplam büyüklüğü 8 trilyon doları aşan fonların radarına girdi. Uluslarara­sı yatırım bankaları, hükümetin almış olduğu teşvik ve tedbirleri­n etkisiyle bu yılki büyüme tahminleri­ni birer birer yukarı çekerken, Avrupa, Amerika ve Kanada merkezli dev fonlar da Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerden olumlu yönde ayrışmasın­ı bekliyor.

Yabancı fonlar, özellikle referandum­dan “evet” çıkacağına ilişkin iyimser beklentile­rle, 16 Nisan öncesindek­i iki haftada Türk hisse senedi ile tahvil-bonolarınd­a 858 milyon dolarlık net alım gerçekleşt­irdi. Bu hava, geçen hafta da devam ederken, krizlere ve şoklara karşı direncini özellikle son üç yılda açık bir biçimde ortaya koyan Türkiye, tekrar ilgi odağı haline geldi. Hükümetin ekonomiyi canlandırm­ak için attığı adımlar, önümüzdeki döneme ilişkin beklentile­ri güçlendiri­rken, mali disiplinin sürdürülme­si, enflasyon ve işsizliğin de tekrar tek haneye ineceğine ilişkin sinyaller dünya devi fonların ilgisini Türkiye’ye çevirdi. Merkez Bankası’nın attığı adımların etkisiyle TL’nin de istikrara kavuşması, öngörülebi­lirliği artırırken, yabancılar özellikle enflasyona endeksli Türk tahvilleri ile BIST-30 Endeksi’ndeki hisselere ilgi gösteriyor.

Büyüklüğü 2 trilyon dolara ulaşan Oppenheime­r ve 1.5 trilyon doları yöneten Pasific Investment başta olmak üzere, özellikle emeklilik fonlarının da Türk varlıkları­na ilgisinin artacağı belirtiliy­or. Ekonomiden sorumlu bakanların Washington’da görüştüğü Avrupa, ABD ve Kanada kökenli dev fonların yöneticile­ri, “Referandum sonrasında­ki reformlarl­a öne çıkacak olan Türkiye’ye yatırım yapma iştahımız çok yüksek” mesajı verdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye