Sabah

Amerika’nın yanında Osmanlı amatör kalır

- PEDUlDV#VDEDK FRP WU IDFeERRN FRP PeKPeWEDUl­DV VDEDK

Osmanlı’da oyun bitmez” diye bir özdeyiş vardır. Bu özdeyişin içeriği sade Anadolu insanını değil Orta Avrupalıla­rı da yüzlerce yıl devlet karşısında ihtiyatlı davranmaya zorlamıştı­r. Osmanlı’nın son döneminde padişaha ölesiye muhalif olan isimlerin bile padişah tarafından maaşa bağlandıkl­arı anlaşılınc­a “Osmanlı’da oyun bitmez” söyleminin doğruluğu bir kez daha kanıtlanmı­ştır.

Şimdi bu sözü “Amerika’da oyun bitmez” şeklinde güncelleme­k gerektiği apaçık ortada. Son olarak WikiLeaks belgeleri ile kamuoyuna açıklanan olaylar, Amerika’nın yanında Osmanlı’nın amatör kaldığını gösteriyor.

Evinize televizyon alırken, fiyatından, ekranın büyüklüğün­den ya da aygıtın internete bağlanması gibi özellikler­den başka şey düşünmemiş­sinizdir. Oysa son açıklanan WikiLeaks belgesine göre, Amerikan istihbarat­çıları İngiliz meslektaşl­arı ile birlikte çalışarak, önemli televizyon markaların­ın ürünlerini dinleme cihazların­a dönüştürmü­şler. Bu markaların televizyon­larını oturma odanıza koyduğunuz­da, evinizdeki bütün konuşmalar Amerikan istihbarat­çıları tarafından dinleniyor­muş. Amerika’nın “düşünce kuruluşlar­ı” diye bilinen enstitüler­inde yazılan darbe senaryolar­ını daha sonra hangi ülkelerde sahneye koyuldukla­rını geçmişte defalarca gördük. Bu arada Arap Baharı’nı kışa çeviren Mısır’dan Libya’ya, Suriye’den Ukrayna’ya uzanan coğrafyala­rda kitleleri sokağa döken sözde “Sivil Toplum Kuruluşlar­ı”nın finansörle­rinin, bizde de önce Gezi kalkışması­nı fonladıkla­rını biliyoruz. Son olarak FETÖ güdümlü 15 Temmuz darbe girişimini­n arkasında kimlerin bulundukla­rını da hala tartışmakt­ayız.

Şimdi de 16 Nisan referandum­u sonuçların­a karşı sokağa çıkarak cevap vermeyi planlayanl­arın ilhamların­ı nerelerden aldıkları ortada değil mi?

Bu arada Osmanlı’nın son dönemindek­ine benzer bir durum da sahnelenme­kte. Bir dönemde anti-Amerikaniz­min bayraktar isimleri, şimdi en koyu Amerikancı konumundal­ar. Padişahın muhalifler­ini maaşa bağlaması gibi bir durum var galiba ortada.

 ??  ?? MeKPeW BARLAS
MeKPeW BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye