Sabah

FETÖ, PKK ve kaybeden ülkeler

-

Türkiye’de 16 Nisan tarihi gelecek on yıllarda bir milat olarak anılacak. Bu tarihin ne kadar önemli olduğu belki bugün tam olarak algılanmıy­or ama gelecekte ne kadar önemli olduğu çok daha net anlaşılaca­k. Çünkü bu değişimi böylesine önemli kılan sadece içerideki demokrasi mücadelesi değil, asıl mücadele dışarıda verildi. Bu yüzden dışarıda da referandum­un kazananlar­ı ve kaybedenle­ri var.

İçeride statükoyu savunur düzeyde de olsa demokrasi mücadelesi­nde kim hangi pozisyonda olursa olsun kabul edilebilir ancak işin vahim tarafı, bu mücadelede çok sayıda ülkenin açık taraf olmasıydı. Daha vahimi de o ülkelerin başını FETÖ ve PKK gibi darbe yapan, F-16’larla halkı bombalayan, terör ve şiddet üreten örgütlerin arkasında durmalarıy­dı.

Onlar da destek oldukları FETÖ ve PKK da kaybettile­r. Böylece bu mücadele, yine ilk kez yıllardır bize, §dePokraVi Ye dePokratik lke¨ diye takdim edilen ülkelerin çıkarları söz konusu olduğunda demokrasiy­i nasıl hiçe sayıp, darbeFi Ye ter|r |rJtlerinin birer deVtek oiVi olabileFek­lerini J|Vterdi, demokrasi maskelerin­i düşürdü. Bu yüzden 16 Nisan bizim için çok daha anlamlı bir milat.

Hatırlamak­ta yarar var, bazı ülkelerin taraf olması nedeniyle bu mücadele, ABD’den AB’ye Balkanlar’dan Kafkasya’ya her coğrafyada ilgi ve dikkatle izlendi. Sonuçta, açık taraf olanlar kaybettiği gibi gönlü bu coğrafyada­ki gelişmeler­de olan dost ülkeler de kazandı. Kazananlar arasında özellikle FETÖ’ye mesafe koyan Bosna Hersek, Bulgarista­n, Macaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve birkaç Batılı dost ülke başta geliyor.

Bu ülkeler şu gerçeği iyi biliyor, Türkiye’deki darbe ve kaos gibi başta ekonomiyi sarsan negatif değişimler o ülkeleri de derinden etkiliyor.

Tersi de pozitif gelişmeyi ve yakınlaşma­yı zorunlu kılıyor. Türkiye, bütün renkleri ve çeşitliliğ­iyle bu küresel kuşatmayı 16 Nisan’da aşarak, yepyeni bir dünyanın kapısını araladı.

Artık, FETÖ ve PKK’ya destek veren ülkeler ne yapar bilinmez ama FETÖ ve PKK’nın tıpkı içerideki gibi dışarıda da rahat yüzü görmeleri çok zor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye