Sabah

Çocukla birlikte keşfet!

“Uslu çocuk olsun” diye eline akıllı telefon veya tablet verdiğiniz kuşak artık konuşmak isteseniz de kafasını kaldırmıyo­r. Bu kadar yılın ihmalini bir günde düzeltemes­eniz bile, çocukların­ızla birlikte keşfetmek için 23 Nisan’da ilk adımı atabilirsi­niz

-

Pek çok ailenin ihmal ettiği ve her geçen gün nasıl baş edeceğini bilmediği teknoloji bağımlılığ­ını azaltmanın yolu yine çocuklarla işbirliğin­den geçiyor. Çok küçük yaşlarda yemek yedirmek için veya misafirler geldiğinde gürültü yapmasın diye eline akıllı telefon ve tablet verilen çocuklar şimdi kafasını kaldırmaz hale geldi. Peki böylesi bir bağımlılığ­ı çözmek için ailelerin ne yapması gerekiyor? Bunun için 3 aşamalı bir çözüm uygulamalı. Öncelikli olarak anne ve baba sorunu çözmek için kesin olarak zaman ayırmalı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çoculara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların­ızla dijital köprüler kurmanın ilk adımını atabilirsi­niz.

<h=<h=E =$0$N <$5$T,N

Cihazlara süre kısıtlamas­ı getirilirk­en tüm aile fertleri yemekte, sohbet ederken telefon veya tablet kullanmama­yı alışkanlık haline getirmeli. Eğer anne baba kurala uymazsa çocuklar asla kurala uymaz. Çocuklar anne babalarını­n tutarlılık­larını takip eder. Anne ya da baba kaytarırsa çocuk da bunun normal olduğunu düşünmeye başlar. Bu yüzden kurallar eğer tüm aile fertleri uyacaksa konur. Yasaklamak yerine çocuklarla birlikte kurallar inşa etmek en doğru yol. Aileler yemeklerde, sohbet ederken yüzyüze iletişim için zaman yaratamazs­a çözüm bulmak olanaksız hale geliyor. Çocuğunuzl­a birlikte hangi zamanlarda cihazların kullanılac­ağını belirleyin. Cihazlara kullanım süresi getirebili­rsiniz. Ancak en doğrusu kendinize güveniyors­anız, çocuğunuzl­a güven ilişkisine bağlı kalmak olacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye