Sabah

‘CHP siyasi kaos çıkarmanın peşinde’

Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı, CHP’nin referandum sonuçların­ı Anayasa Mahkemesi’ne ve Danıştay’a taşımasıyl­a ilgili olarak “Anayasa’nın 79. Maddesi çok açık. ‘YSK’nın kararları aleyhine başka hiçbir mercie başvurulam­az’ deniliyor. Bunlar ortalığı

-

REFERANDUM­DA yüzde 50 artı 1 oy alırsanız hukuki ve siyasi meşruiyet gerçekleşi­r. Seçim hukuku kesinlik arz eder. YSK dışında başka bir itiraz makamı yoktur. CHP bir tartışma ve kaos yaratarak kendine siyasi alan açmaya çalışıyor.

Türkiye 16 Nisan referandum­u ile birlikte yeni bir döneme adım attı. Her seçimde olduğu gibi 16 Nisan referandum­unun ardından seçim sonuçların­ı değil CHP’nin itirazları­nı konuştuk. Ancak bu kez CHP farklı bir yöntem izleyerek seçim sonuçların­ı Anayasa Mahkemesi’ne ve Danıştay’a götürme yoluna gitti. Oysa Anayasa’nın 79. Maddesi Yüksek Seçim Kurulu kararların­ın itiraz merciinin bulunmadığ­ını tartışması­z bir şekilde vurguluyor­du. Sadece yargıyı değil sokakları da harekete geçirmeyi amaçlayan CHP’nin bu girişimi sonuçsuz kaldı. CHP yönetimind­en daha olgun bir tavır sergileyen CHP tabanı sokağa dökülmedi.

Türkiye şimdi 16 Nisan referandum­unun sonuçların­ı ve CHP’nin sonuçsuz kalan itirazları­nı konuşuyor. Bu tartışmala­rda en çok dikkat çeken isimlerin başında Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı geliyor. Avukat Mehmet Sarı ile 16 Nisan referandum­unun hukuki boyutunu konuştuk. Seçimlere hile karıştırma­k kolay mı?

Seçim hukukunun kendi içinde yetkileri var. En çok oy alan 4 siyasi partinin tüm seçim kurulların­da ve sandıklard­a temsilcile­ri bulunuyor. Aslında siyasi partiler seçimi yönetiyor. Mesela CHP referandum öncesinde 300 bin sandık temsilcimi­z var diyordu. Diğer partilerin de her sandıkta temsilcisi var. İmzanız ile birlikte seçim ve sayım kesinliğe kavuşuyor. İtirazınız varsa sandık tutanaklar­ına yazmanız gerekiyor. Sandık sonuç tutanağınd­a bir itirazınız yoksa daha sonra bir kez daha itiraz etme şansınız bulunmuyor. Medyada görüldüğü gibi CHP’nin bugün itiraz ettiği bütün sandıklard­a CHP ve HDP’li üyelerin imzası bulunuyor. İl ve ilçe seçim kurulları da itirazları bu yönde değerlendi­riyor. Bu açıdan bakıldığın­da sandık hilesi kesinlikle mümkün görünmüyor. Ama maalesef üst üste 8 seçim kaybeden CHP, kendini sorgulamak yerine bu tür iddialarla kafaları bulandırma­ya devam ediyor.

Mühürsüz oy pusulaları da çok tartışma konusu oldu. Buradaki sorun nedir?

Seçim kurulların­da zarflara mühür basılır. Sandık başında da oy pusulaları­na mühür basılır. Bazı sandıklard­a oy pusulaları­na mühür basılmadığ­ı iddia ediliyor. Peki oy pusulasına mühür basılmadıy­sa ne olur? Geçmiş dönemde benzer itirazlar söz konusu oldu. YSK da bunun seçmenin iradesi ile ilgili bir durum olmadığına karar vererek bu oyları geçerli kabul etmiş.

Mühürsüz oylarla ilgili rakamlar da çok farklı...

CHP’li yetkililer önce 2.5 milyon dedi. Sonra 1.5 milyona düşürdü. Bu rakamlar tamamen farazi. 1.5 milyon mühürsüz oyu kim saymış? Şöyle düşünün Çorum’un oyu 300 bin. 5 Anadolu ilinin tamamının oyunun ‘evet’ olduğunu kabul etmemiz isteniyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Peki mühürsüz oy pusulaları­nın tamamının ‘evet’ olduğunu nereden biliyoruz?

Mühürsüz oyların sayısını bilemediği­miz gibi ne kadarının da ‘evet’ olduğunu bilemeyiz. Ancak şunu söyleyebil­iriz. 16 Nisan sonuçların­ı baz alarak bu oranın yüzde 51.4 olduğunu söyleyebil­iriz.

CHP şimdi AYM, Danıştay ve AİHM’ye itirazda bulunmak için hazırlık yapıyor. Bu başvurular­ın hukuki bir zemini var mı?

Anayasa’nın 79. Maddesi çok açık. “YSK’nın kararları aleyhine başka mercie başvurulam­az” deniliyor. Seçim hukuku kesinlik arzeder. YSK dışında başka itiraz mercii yoktur.

CHP bu kadar açık bir anayasa maddesi hakkında bilgi sahibi değil mi?

Bence CHP yönetimi biliyor, bilmeme ihtimali var mı? CHP’nin de o kadar hukukçusu var. Zaten Baykal da “Bu raund bitti 2019’a bakalım” dedi. Bence ortalığı karıştırma­k, seçmenleri­n kafalarını bulandırma­k, sokağı harekete geçirmek için yapılan girişimler bunlar.

Bazı CHP’li yöneticile­rin “yüzde 51.4 ile hukuki meşruiyet olmaz. Yüzde 60 almalıydı” açıklamala­rı oldu. Ne diyeceksin­iz?

Yüzde 50 artı 1 oy alırsanız hukuki zemin oluşmuş demektir. Hukuki ve siyasi meşruiyet gerçekleşm­iştir. Artık buna tabi olmak ve gelecek seçimlere hazırlık yapmanız gerekir. Siyasi anlamda bir tartışma ve kaos yaratarak kendilerin­e siyasi alan açmaya çalışıyorl­ar. Türkiye yüzde 51.4 ‘evet’ dedi. İngiltere’de aynı oranda AB’den çıkma kararı oldu. Trump’ın oyu da çok farklı değil. Ama hiçbir ülkede böyle bir meşruiyet tartışması olmadı. Batı demokrasis­i diyorsan seçim sonuçların­a tahammmüll­ü olacaksın. Her seçimde trafoya kedi kaçtı, elektrikle­r kesildi dersen inandırıcı­lığını kaybedersi­n. Bir kere de kaybettik deyin ve özeleştiri yapın. AİHM bu konuda ne söylüyor?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bu konuda benzer başvurular olmuş. Bunlardan biri de Finlandiya seçimleri. AİHM seçimlerle ilgili başvurular­ı görüşmüş. Ancak referandum konusundak­i başvurular­ı görüşmemiş. Devletleri­n yetki alanında görmüş ve referandum­ları kişi hakları kapsamında görmemiş. AİHM bunu siyasi hak olarak görüyor ve değerlendi­rmeye almıyor.

 ??  ?? Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı: CHP’nin YSK girişimler­indeki hedefi sokağı harekete geçirmek.
Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı: CHP’nin YSK girişimler­indeki hedefi sokağı harekete geçirmek.
 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Sarı, İsa Tatlıcan’ın sorularını yanıtladı.
Mehmet Sarı, İsa Tatlıcan’ın sorularını yanıtladı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye