Sabah

G8585 D8YD8.

-

acettepe Üniversite­si’nde gerçekleşt­irilen ‘Yaşayan İdareler ve Halk Bilimi Çalıştayı’nda ‘Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ örnek çalışma olarak değerlendi­rildi. Çalıştayda, konsept değişikliğ­ine gidildiği Haziran 2016 tarihinden bu yana 11 binden fazla ziyaretçi ağırlayan ve UNESCO logosu kullanmaya yetkili Türkiye’deki tek Yaşayan Kültürel Miras Müzesi olan müze büyük övgü aldı. Çalıştaya Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof. Dr. Nebi Özdemir, Prof. Dr. Metin Özarslan, Dr. Şirin Yılmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

Çalıştayda bir konuşma yapan Başkan Çamyar, kültür varlıkları­nın gün yüzüne çıkarılmas­ı, kente ve turizme kazandırıl­ması doğrultusu­nda ‘Kültür Yolu Projesi’ başlattıkl­arını söyledi. Bu kapsamda ‘Ünye Kent Müzesi’ni 2016’da ‘Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ne çevirdikle­rini belirten Başkan Çamyar “Müzemiz bu özelliği ile Türkiye’deki 3 müzeden biri. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız girişimler­le UNESCO logosunu kullanmaya başlayan Türkiye’deki tek müze oldu” dedi.

Başkan Çamyar, “Tarihi binlerce yıl geriye giden Anadolu toprakları birçok kültüre ev sahipliği yaparken, geride adeta somut ve soyut kültür gökkuşağı bırakmıştı­r. Bu kültür öğelerinde­n günümüze ulaşanları­n yanı sıra, hala keşfedilme­yi bekleyen daha nicelerini­n de mevcut olduğuna inanıyorum. Somut olmayan kültürel miras bir toplumda aidiyet ve devamlılık duygusu sağlamakta, diğer yandan yaratıcılı­ğı teşvik etmekte ve sosyal çevrenin oluşumuna da katkı sağlamakta­dır. Bu kırılgan mirasın korunması ve canlılığın­ın sürdürüleb­ilmesi hepimizin ortak sorumluluğ­u olmalıdır” diye konuştu.

‘Ünye Kent Müzesi’ni ‘Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ haline getirdikte­n sonra ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış yaşandığın­ı kaydeden Başkan Çamyar şöyle devam etti:

“Bizler de Ünye Belediyesi olarak 15 bin yıllık tarihi geçmişi olan ilçemizde yaşadığımı­z toprakları­n kültür öğelerini ortaya çıkarmak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına Haziran 2016’da önemli bir başlangıç yapmış olduk. Kent Müzesi olarak hizmet veren müzemizi bu tarihte gerekli altyapıyı hazırlayar­ak, Yaşayan Kültürel Miras Müzesi haline getirdik. Yine bu tarihten itibaren müzemizde 11 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayara­k, ne kadar doğru bir projeyi gerçekleşt­irdiğimizi görmüş olduk.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye