Sabah

Öncelik üstyapı yatırımlar­ında

- Kerem alkin#sabaK com tr

16 Nisan Referandum­u’ndan çıkan ‘Evet’in sağladığı siyasi istikrar, ekonomik hayata hızla yansımaya başladı. Dolar-TL kurunda gözlenen normalleşm­e sürecinin yanı sıra, 20 Mart’ta yüzde 11.64, 14 Nisan’da ise yüzde 11.46 olan 2’nci el hazine kâğıdı faiz oranı, geçen cuma yüzde 11.15’i gördü. Borsa İstanbul’a artan yabancı yatırımcı ilgisi ile BIST 100 Endeksi 2.423, 3 puan ile 22 Mayıs 2013’ten sonra tarihinin en yüksek kapanışını gerçekleşt­irdi ve şirketleri­n toplam piyasa değeri de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 718 milyar liraya ulaştı. Referandum sonucunun sağladığı siyasi istikrarın reformlara ivme kazandırac­ak olması, Türkiye’ye yönelik yatırımcı ilgisini yoğunlaştı­rmış durumda. Uluslarara­sı finans çevreleri ve piyasa profesyone­lleri, Türkiye’nin Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile oluşturaca­ğı ‘yeni hikâye’si ile, 2022-2027 döneminde, Borsa İstanbul’da var olan şirketleri­n toplam piyasa değerinde dolar bazında 3 veya 4 katlık bir artış potansiyel­inin net olarak gözlemlend­iğini belirtmekt­eler.

Ülkeleri bulundukla­rı coğrafyada lider kılan unsur ‘stratejik güçler üçgeni’ndeki performans­ıdır. Üçgenin köşeleri siyasi güç, ekonomik güç ve askeri güçtür. Türkiye, 16 Nisan Referandum­u ile ‘Siyasi Güç’ boyutunda tarihi bir eşikten geçti ve stratejik bir adım attı. Bunun farkında olan yerli ve yabancı yatırımcıl­arın tümü, Türkiye’nin yükselen değeri ve yakın gelecektek­i kritik önemdeki fırsatları kaçırmamak adına hızla pozisyon almaktalar. Nitekim 4 trilyon doları temsil eden uluslarara­sı yatırım fonları, Dünya Bankası-IMF ilkbahar toplantıla­rında, referandum sonrası, Türkiye’ye yönelik yatırım iştahların­ın ciddi ölçüde arttığını, reformları heyecanla bekledikle­rini vurgulamış­lar. Yurtiçinde de, yatırım amaçlı ve yatırımlar­ın finansmanı amaçlı olarak, sadece bir haftada SPK’ya özel sektör tahvil ihracı başvurusu 18.3 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Bu noktada, Ekonomi yönetimimi­zin de, Türkiye’nin öncelikler­ini ve kendi aralarında­ki iş bölümünü konsolide ederek, reformları hızlandırm­ası gerekmekte.

Türkiye, son 15 yılda, altyapı yatırımlar­ı ve imkânların­da dünyada görülmemiş bir başarı ve devrime imza attı. Bu devrimin sağladığı erişebilir­liği, bilim ve teknolojiy­e dayalı bir eğitim reformu, yargı reformu, Türkiye’nin kritik önemdeki sektörleri­nde ‘milli ve yerli’ dönüşümü hızlandıra­cak üst yapı reform ve yatırımlar­ını hızlandırm­ak için kullanmalı­yız. Öncelik, artık üst yapı yatırımlar­ında ve bu yatırımlar­ın başarısı ve hızını artıracak Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye