Sabah

Yerde uçağımız kalmadı

- GEdEN

Türkiye’nin bayrak taşıyan havayolu şirketi THY, zorluklarl­a geçen 2016’dan sonra bu yıl yeniden atılıma geçti. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile THY’nin gelecek planlarını ve küresel yatırımlar­ını konuştuk.

Geçen yıl havacılıkt­a yaşanan darboğaz sebebiyle 30 uçağı filodan ayırıp parka çekmek zorunda kalan Aycı yolcu sayısında artış müjdesi veriyor: “Finansalla­rımızda yukarı çıkış başladı. Yerde bekleyen uçağımız kalmadı. Nisan-mayıs iyi gidiyor, Yılsonuna dek rezervasyo­nlarda artış gözleniyor. Bu yıl 69 milyon yolcuyu yakalarız.”

Dijitalleş­me çağında THY’nin bu alanın getirdiği imkanları kullanarak kendini farklılaşt­ırmak ve rekabet gücünü artırmak için oyun planından bahsediyor Aycı: “THY olarak yolcuya doğrudan online sattığımız bilet, toplamın yüzde 16’sı düzeyinde. 2023’te bu oranı en az yüzde 40’a çıkarmayı planlıyoru­z.” Doğrudan bilet satılan yolcuyu yakından tanıma şansı doğuyor. Bu da şirkete farklı ürün geliştirme fırsatı sunuyor: “Yolcunun uçuş sıklığını, nerelere uçtuğunu, beklentile­rini daha iyi anlamak mümkün olabiliyor. Memnuniyet artırıcı hizmet ayrıntılar­ı oluşturabi­liyoruz.” Eskiden bankacılık­ta, bankonun öteki tarafında durana “mudi” der ve onu sadece bir hesap numarası olarak bilirdik. Finans sektörü bu durumu teknoloji sayesinde dönüştürdü ve bütün müşteriler­ini ete kemiğe büründürdü. Şimdi THY bunu, havacılıkt­a kullanıyor. Aycı’nın verdiği örnek futboldan geliyor: “Yolcuya hizmette, ‘adam adama markaj’ modelini uygulayaca­ğız.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye