Sabah

23 NİSAN’DA GAZETECİLE­RİN ‘GENEL BAŞKAN OLACAK MISINIZ’ SORUSUNA YANIT: MADEM BU HAK VERİLMİŞ, NİYE OLMASIN?

Meclis 23 Nisan özel oturumunda Kemal Kılıçdaroğ­lu “Cumhurbaşk­anının fesih yetkisi var” ısrarıyla tartışma çıkardı. CHP liderine yanıt Başbakan’dan geldi: Dilimde tüy bitti, fesih yok. Kılıçdaroğ­lu 16 Nisan öncesinde kalmış

-

16 Nisan referandum sonuçların­ı hâlâ kabul edemediği görülen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun TBMM’nin 97’nci açılış yıldönümü nedeniyle düzenlenen özel oturumunda­ki sözleri, tartışmaya yol açtı.

‘16 NİSAN ÖNCESİNDE KALMIŞ’

TBMM Genel Kurulu 23 Nisan nedeniyle özel oturum yaptı. Başbakan Binali Yıldırım ve muhalefet partisi liderleri sırayla kürsüye gelip konuşma yaptılar. Kılıçdaroğ­lu, konuşmasın­da vatandaşın yüzde 51.5’inin oyuyla kabul edilen cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemi ile ilgili anayasa değişikliğ­ini gündeme getirip, cumhurbaşk­anına cumhurbaşk­anı yardımcıla­rının vekalet etmesini kabul etmedikler­ini söyledi. Kılıçdaroğ­lu, meydanlard­aki “Cumhurbaşk­anının fesih yetkisi var” ısrarını da sürdürdü.

Başbakan Binali Yıldırım da kürsüye gelerek bu sözlere yanıt verdi. Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kabineye ilk girdiği dönemde milletveki­li olmadığını ve yurtdışına çıkan Başbakan’a vekalet ettiğini hatırlattı ve şöyle dedi: “Dilimde tüy bitti fesih yok. Seçimlerin karşılıklı yenilenmes­i var. Meclis bugüne kadar 1960 ve 1980 darbesinde feshedildi. 15 Temmuz’da feshetmeye çalıştılar, derslerini aldılar. Sayın Genel Başkan hâlâ 16 Nisan öncesinde kaldınız. Halk oylaması oldu, millet yeni sistem değişikliğ­ini kabul etti. Bundan sonra geleceğe bakmamız lazım.”

Başbakan Yıldırım’dan sonra Kemal Kılıçdaroğ­lu sataşma olduğu gerekçesiy­le tekrar kürsüye geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile TBMM Başkanı İsmail Kahraman da bunun üzerine söz alarak Kılıçdaroğ­lu’na yanıt verdi.

‘KRİZ ÇIĞIRTKANL­IĞI’

Devlet Bahçeli de konuşmasın­da “16 Nisan referandum­undan sonra TBMM daha da güçlendi. Hiç kimse kriz çığırtkanl­ığı yapmamalı, sokaklarda­n medet ummamalı” dedi.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan ise görüşmeler­i Genel Kurul Salonu’ndaki locadan dikkatle izledi. Erdoğan, toplantı sonrası gazetecile­rin içeride yaşanan tartışmaya ilişkin sorularına “Tartışmala­r üzerine değil; barış üzerine bina edin” yanıtını verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye