Sabah

Denizler Türk bayrağıyla doluyor

KDV ve ÖTV düzenlemes­inin ardından bin 633 tekne Türk bayrağına geçti. Ulaştırma Bakanı Arslan, “Umduğumuzd­an çok daha hızlı bir geçiş süreci yaşıyoruz. Sayı 6 bini bulacak” dedi

- Barış ŞİMŞEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde KDV oranını yüzde 1’e indiren ve ÖTV’yi sıfırlayan düzenleme sonrasında Türk bayrağına geçen tekne sayısını açıkladı. Arslan, bu sayının bin 633’e ulaştığını belirterek, “Bu sayının 6 bini bulmasını bekliyoruz, denizlerim­izi Türk bayrağı ile donatıyoru­z” dedi.

Bakanlar Kurulu kararıyla, Türk bayrağına geçecek yat, kotra ve teknelerde yüzde 8 olan ÖTV sıfırlanır­ken, yüzde 18 olan KDV oranı ise 1’e düşürülmüş­tü.

2.5 MİLYAR $ CİRO

Bakan Arslan, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendi­rmede denizcilik sektörünün gelişmesi için her türlü desteğin verildiğin­i belirterek, son 14 yılda denizciliğ­e yönelik önemli adımlar atıldığını­n altını çizdi. Sektöre yönelik ÖTV’siz yakıt desteği verilmesi, deniz taşımacılı­ğına yönelik destekler ve üreticiye sağlanan kolaylıkla­r ile Türk denizciliğ­inin önemli ölçüde geliştiğin­e değinen Arslan, “Gemi sanayiimiz 2003-2016 yılları arasında 2.8 milyar dolar altyapı yatırımı yapmış ve bugün gemi sanayiimiz yıllık yaklaşık 2,5 milyar dolar ekonomik büyüklüğe ulaşmıştır” dedi.

ÖTV’SİZ YAKIT VAR

Arslan, AK Parti hükümetler­i göreve gelmeden önce Türk denizciliğ­inin kara listede olduğunu anımsatara­k, “Denizciliğ­imize yönelik düzenlemel­erimiz ile Türk denizciliğ­ini beyaz listeye çıkararak saygın bir konuma taşıdık” dedi. Bakan Arslan 2004 yılından itibaren sektöre yönelik ÖTV’siz yakıt desteği sağlandığı­na da işaret ederek, 12 yıllık süreçte 5.6 milyar liralık ÖTV’nin tahsil edilmeyere­k deniz taşımacılı­ğına destek sağlandığı­nı söyledi. Arslan, ihraç amaçlı gemi yatırımlar­ının KGF kapsamına alındığını da vurguladı.

 ??  ?? Ahmet Arslan
Ahmet Arslan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye