Sabah

KOBİ’leri yoldular g

- Seref oguz#sabaK com tr

nce 250 milyarlık can suyu müMdesi verildi. Sonra faizi devletten dendi. Herkes başvursun istendi. KOBİ’ler sevindi. 1eticede piyasa canlanacak, borcu harcı olan KOBİ soluklanac­ak, işlerini yoluna koymakla kalmayıp üretime “kaldığı yerden¨ devam edecekti. Fakat kazın ayağının böyle olmadığını gördük. İzleyen süreçte KOBİ’lere atlatılan hendekleri sıralayalı­m;

1 Bu krediyi Başbakan’ın cebinden verecek hali yok. 1eticede kamunun bu işler için tasarlanmı­ş KO6G(B’i var. Ancak buna hazır olmayan KOSGEB’in bilgisayar­ları kilitlendi, sitesine girilemedi.

2 Bu sorun giderildi bu defa herkese değil, “kura çekilecek¨ diyerek büyük bölüm kredi dışı kaldı.

3 Yetmedi; 50 bin liralık can suyu, aniden 20 bin liraya iniverdi.

4 Bu kadarına da eyvallah diyen KOBİ’ler, onayı cebine koyup soluğu bankada aldılar. Fakat bankaların bu işten haberi olmadığı ortaya çıktı. Zira KOSGEB, Başbakan’ın sözünü yerde bırakırcas­ına süreci yönetmek yerine, “ben onayladım, git bankayla anlaş¨ dedi.

5 Bankaya giden KOBİ’ye “borcun var, ipoteğin yok, sicilin kötü¨ dendi. Oysa sicil affı yanı sıra Kredi Garanti Fonu, KOBİ batsa da kefil olacağı garantisin­i vermişti.

6 'erken bu garantinin “2’nci sınıf olduğu¨ ortaya çıktı. Bunu düzelttile­r ve artık bankaların bahaneleri giderildi. İş 20 bin liralık can suyunu ödemeye gelince başka bir tezgâh devreye girdi.

7 250 milyar liradan 6 milyara küçülen kredi hacmine 1 milyarlık faiz desteği geldi ama bankalar, KOBİ’leri “yolmadan bırakmam¨ düsturuyla köşeye sıkıştırdı. Bilinen kredi masrafları (dosya parası, ekspertiz vs.) dışında “zorunlu özel hayat sigortası¨ talep ettiler.

Neticede 20 bin liralık krediden 2 bin lirası özel hayat sigortası için kesildi, diğer kalemlerle birlikte kesintiler 4 bin lirayı buldu. 50 bin liralık can suyu fiilen 16 bin liraya iniverdi ve 6 aydır gündemimiz­deki can suyu macerası, KOBİ’lerin yolunmasıy­la noktalandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye