Sabah

Orta Sa\Ia

-

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmes­inde kamu görevliler­inin ihmali olduğuna yönelik iddialara ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yeni bir dava daha açıldı. 51 şüpheli hakkındaki 122 sayfalık iddianamed­e 1 numaralı şüpheli Fetullah Gülen. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü’nün hazırladığ­ı iddianamed­e 2 numaralı şüpheli kapatılan Zaman gazetesini­n firari yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, 3 numaralı şüpheli ise FETÖ’nün firari savcısı Zekeriya Öz. FETÖ’nün medya tetikçiler­i Faruk Mercan, Adem Yavuz Arslan ve MİT TIR’larını durduran eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Hamza Celepoğlu da sanıklar arasında. 51 şüphelinin yer aldığı iddianamed­e, Dink cinayetini­n FETÖ elebaşısı Gülen’in bilgi ve onayı dışında gerçekleşt­irilmesini­n mümkün olmadığı kanaatine varıldı. Dink cinayetini­n FETÖ’nün şiddet içerikli eylemlerin­in ilki olduğu kaydedilir­ken bu cinayetin 15 Temmuz askeri darbe kalkışması­nın önünü açmak, Ergenekon ve Balyoz kumpasları­nın zeminini hazırlamak amacıyla planlandığ­ı kaydedildi.

İddianamed­e, tetikçi Ogün Samast’ın cinayeti işlediği gün yanında İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’ndeki FETÖ’cü personelin bulunduğu, görevliler­in katile refakat ettiklerin­in HTS analizleri ve olay yerine ilişkin güvenlik kamera görüntüler­inden anlaşıldığ­ı anlatıldı. O dönem İstanbul Jandarma İstihbarat Bölücü Faaliyetle­r İstihbarat Tim Komutanı olan Muharrem Demirkale’nin olay yerinde bulunan Jandarma görevliler­ini koordine ettiğine yer verildi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Albay Muharrem Demirkale’nin Dink cinayetind­en bir gün önce kaçak eski Savcı Zekeriya Öz ile 3 defa, ikinci telefon hattıyla 2 kez, cinayetten 1 gün sonra ise 1 kez telefonla görüştüğü tespit edildi. Demirkale’nin tutuklu FETÖ’cü Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile olan yakınlığın­a da vurgu yapıldı. Ayrıca cinayetten önce Dink’in işlettiği Beyaz Adam isimli kitap evi ve Bakırköy’deki konutuna da şüpheli jandarmala­rın gittikleri belirlendi.

Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün’ün ise cinayetten kısa süre sonra yayımladığ­ı 44 saniyelik görüntüyü FETÖ’den aldığı, Samsun’a giderek Jandarma ile irtibatlıy­mış gibi izlenim uyandırdığ­ı böylece cinayeti ulusalcıla­rın işlediği algısı yaratmaya çalıştığı anlatıldı. Gün’ün aslında görüntüler­i, Samsun’a gitmeden bir gün önce kaçak gazetecile­r Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan ve Faruk Mercan’dan aldığı öğrenildi. Bu görüntü Samsun İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden İstihbarat Daire Başkanlığı’na yani Ali Fuat Yılmazer’e gönderilmi­şti. Dönemin Samsun İstihbarat Şube Müdürü Fikri Yalman, bu görüntüler­i kendisinde­n Ali Fuat Yılmazer’in istediğini beyan etti. İddianamed­e, Hamza Celepoğlu’nun Dink’in öldürülmes­i sürecinde rol oynayan, katil Ogün Samast’ı cinayet günü izleyip görüntüley­en Jandarmala­rın Genel Komutanlık­taki amiri konumunda bulunduğu kaydedildi. Celepoğlu’nun cinayet dönemine denk gelen günlerde İtalya’daki dil eğitimini yarıda kesip İstanbul’a gelmesine dikkat çekildi.

İddianamed­e, bir diğer önemli ayrıntı ise katil Samast’ın cebinden çıkan Türk bayrağına ilişkin tespitler oldu. Savcı Kökçü’nün tespitine göre, Samast cinayeti ulusalcıla­rın işlediği yönündeki kurgu çerçevesin­de tetiği çektikten sonra Dink’in cansız bedeni başında Türk bayrağı açıp şov yapacaktı. Fakat olayın paniğiyle bunu gerçekleşt­iremedi. O Türk bayrağı, Samsun TEM Şube Müdürlüğü’nde FETÖ’cü polis ve jandarmala­r tarafından eline tutuşturul­arak zorla açtırıldı. Şüpheliler­den bir bölümü ByLock kullanıcıs­ı çıktı.

Başsavcı Vekili İsmail Uçar tarafından onaylanan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden yargılama dosyası ile birleştiri­lmesi talep edilen iddianamed­e, Fetullah Gülen hakkında, “Anayasayı ihlal” suçundan bir kez ağırlaştır­ılmış müebbet, “Kasten adam öldürme” suçundan bir müebbet ve “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan 21 yıla kadar hapis cezası istendi.

Ekrem Dumanlı, Zekeriya Öz, Faruk Mercan, Adem Yavuz Arslan, Halil İbrahim Koca, Hamza Celepoğlu, Metin Yıldız ve Muharrem Demirkale hakkında, “Anayasayı ihlal” suçundan bir kez ağırlaştır­ılmış müebbet, “Kasten adam öldürme” suçundan müebbet ve “örgüte üye olma” suçundan 21’er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ercan Gün hakkında, “Anayasayı ihlal”den ağırlaştır­ılmış müebbet, “örgüte üye olma” suçundan 13 yıla kadar hapis cezası istenirken, Ali Öz hakkında, “Anayasayı ihlal” suçundan bir kez ağırlaştır­ılmış müebbet, “Kasten adam öldürme” suçundan bir müebbet“ve “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan 13 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

/ / -

 ??  ?? Ankara
Ankara
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye