Sabah

Orta Sayfa

-

Çanakkale Savaşı Kara Muharebele­ri’nin 102. yıldönümü dolayısıyl­a Çanakkale Şehitler Abidesi’nde dün tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Yeni Zelanda Adalet Bakanı Amy Adams, İngiltere’nin Türkiye Büyükelçis­i Richard Moore, Avustralya Büyükelçis­i James Larsen, Yeni Zelanda Büyükelçis­i Jonathan Curr ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. Şehitler anısına saygı duruşuyla başlayan törende İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okundu.

İtilaf devletleri adına Birleşik Krallık Büyükelçis­i Richard Moore, Türkiye Cumhuriyet­i adına Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuştu. Bakan Avcı, “Bizleri bugün bir araya toplayan Çanakkale müdafaası, muhaberele­re dahil olan milletler nezdinde çok müstesna bir yer edinmiştir. Çanakkale müdafaası, bir hayat savunması olduğu kadar, aynı zamanda da namus ve fazilet için can veren bir gençlik savunmasıd­ır. 1915 sonrası yetişmiş bütün kuşakların bu manevi hazineye gönülden sahip çıkması ve geleceğe emanet bırakması gerekmekte­dir. Çanakkale Zaferi ile Kurtuluş Savaşı arasında inkar edilemez bir bağ vardır. Şan ve şeref numuneleri ile dolu Çanakkale Zaferi’ne sonsuza kadar yaşayacak bir ibret vesikası olarak hak ettiği değeri vermek millet olarak hepimizin vazifesidi­r” diye konuştu.

Konuşmalar­ın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği konser verdi. TSK Mehteran Birliği’nin konseri ise özellikle yabancı misafirler­ce ilgiyle izlendi. Daha sonra Çanakkale Savaşı’nda şehit düşenlerin anısına tören geçişi yapıldı. Tören geçişine Türk askerlerin­in yanı sıra Yeni Zelanda, Avustralya ve İngiliz askerlerin­i temsilen yabancı askerler, gaziler ve Çanakkale Kara Savaşları’nda şehit veren liselerin öğrenciler­i katıldı.

Günün anısına gerçekleşt­irilen Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı SOLOTÜRK’ ün Çanakkale Boğazı semalarınd­aki gösterisi yerli ve yabancı izleyicile­rden büyük ilgi gördü. Gösterinin ardından Avcı ve Moore, “Şehitlik Defteri”ni imzaladı. Bakan Avcı ve beraberind­ekiler ardından şehit mezarların­a karanfil bıraktı. Yabancı davetliler mehteran birliğiyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Çanakkale Abidesi’ndeki programın ardından Fransız anıtına çelenk konuldu. Törende konuşan Fransa’nın Ankara Büyükelçil­iği Savunma Ataşesi Valery Sens, Fransız birlikleri­nden hayatını kaybeden askerlerin anısını onurlandır­mak için törene katılanlar­a teşekkür etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye