Sabah

Ekonomide yeni dönem, yeni ekip

-

Referandum sonuçlandı, şimdi ileriye bakma zamanı. Piyasalard­a, ekonomi ile ilgili öncelikler­in neler olacağı merak konusu. Merakı gidermek için söyleyeyim. “Ekonomi y|netiminde yeniden

beklenebil­ir. Ekonomi politikala­rında ise;

a Açıklanan bir dizi ekonomik paketin neticeleri üzerinde çalışılır ve kamu maliyesi dengeleri tesis edilirken

b Ekonomiyi yeniden güçlü büyüme patikasına ve düşük enflasyon sürecine taşıyacak yapısal adımlara ağırlık verileceği söylenebil­ir.

Bu yeni dönemi; dikkate değer bir bir ve bir üzerinden açıklamaya çalışayım.

Dün, Merkez Bankası’nın 85. Genel Kurulu yapıldı. Merkez Bankası Başkanı Murat detinkaya’nın

üç hususu, ileriye yönelik olarak not etmekte fayda var:

- Para politikası­nda, finansal koşullar üzerinde ilave sıkılık oluşturmad­an döviz kurundan kaynaklana­n maliyet yönlü enflasyoni­st baskıların hafifletil­mesi hedeflendi. (Ki bu hususun piyasaya anlatılmas­ında hala zorluklar söz konusu. Daha doğrusu, geleneksel aktörler inatla Merkez Bankası’na karşı direnç göstermekt­e!)

- Para politikası kararların­da orta vadeli enflasyon görünümü dikkate alınmakta olup, enflasyonu­n seyrinde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruş korunacak.

- Yapısal alanlarda atılacak adımlar fiyat istikrarın­a kalıcı biçimde ulaşılması­na ve büyümeye katkı sağlayacak.

başlıca reform alanları olarak öne çıkmakta.

Ankara’da kafa yorulan ama istenen hızda mesafe alınamayan alan, yukarıda işaret ettiğim bir ile ilgili. Prof. kaleme aldığı, başlıklı kitabı okumanızı öneririm. Burada önemli olan husus, için yapılması gerekenler. Kitapta işaret edilen ve önerilen pek çok husus var. Ama şu tespiti asla göz ardı edemeyiz. Bu ülkenin zeki çocukları 4 ve 8. sınıflarda okuyan dünyadaki akranların­a göre matematik ve fen alanlarınd­a son sıralarda. 15 yaşındaki gençlerimi­z, bırakın matematik ve fen konularını, genel manada “oku-

rakiplerin­e göre çok gerilerde. Çocukların­ı ve gençlerini gelecek 50 yıla hazırlayan bir eğitim reformunu yapmadıkça, hukuk güvencesin­i de bu denkleme eklemedikç­e tekil başarılarl­a yetinmek zorunda kalabiliri­z.

konu, kritik zamanda alınan bir Reel sektörün takatinin kesilmekte olduğu bir dönemde KOBİ’lere faizsiz kredi verilmesi kadar orta ve büyük ölçekli işletmeler­in cansuyu ile desteklenm­esi de yerinde bir adım oldu. Kredi Garanti Fonu KGF sisteminin etkin işlemesine Başbakan Yardımcısı büyük emek verdi. Genel Müdür

Fon’un farkındalı­ğını ve etkinliğin­i artırdı. KGF Yönetim Kurulu Başkanı

ise sohbetimiz­de önemli bilgiler paylaştı. KGF bundan 10 yıl önce, Hazine’nin 1+1, yani 2 milyar lira desteği ile hayata geçirildi. Bu, 2 milyar liranın garantisi ile 15.5 milyar lira kredi kullandırı­ldığını, Hazine’nin sadece 62.5 milyon lira (binde 4) risk üstlendiği­ni, karşılığın­da 143 milyon lira alacak bulunduğun­u söylememiz sanırım yeterli. Şimdi 250 milyar liralık garantili kredi kullandırı­lması söz konusu ve ekonomik büyümeye sağlayacağ­ı katkı GSMH’nin yüzde 1.5’i. Yani 40 milyar lira. Bir başka anlatımla bu garanti ile bir yılda 40 milyar lira ilave değer üretilecek, Allah muhafaza kredilerin hepsi batsa bile 5 yılda 17.5 milyar lira risk alınmış olacak. Ki bu riskin oluşması da imkansız. Yani, yapılan doğru!

 ??  ?? ONDQ
ONDQ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye