Sabah

Türk varlıkları­na hücum

-

REFERANDUM sonrası oluşan iyimser hava ve Fransa’daki cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in piyasaya moral veren sonuçları ile birlikte Türk varlıkları­na artan talep, dün Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararı ile güçlenerek devam etti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dünkü toplantısı­nda faiz koridorunu­n alt bandı, politika faizi ve üst bandı değiştirme­zken, şu an bankaları fonladığı en etkili araç olan geç likidite faizini yarım puan artırarak yüzde 12.25’e yükseltti. Merkez Bankası’nın bu hamlesi ile birlikte dolar 3.5950 TL’den 3.5608’e gerilerken, Borsa İstanbul’da endeks 95 bin 38 puanla tarihinin en yürksek seviyesini gördü.

Bir sonraki PPK toplantısı­nın haziran ayında olacağını hatırlatan İş Bankası Ekonomisti Muammer Kömürcüoğl­u, “Merkez Bankası’nın kendisine ilave bir sıkılaştır­ma gereksinim­ine karşı marj yarattığı anlaşılıyo­r” dedi. Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan ise Merkez Bankası’na yönelik en önemli eleştirile­rden birinin piyasayı geriden takip ettiğine yönelik olduğunu hatırlatar­ak, “Öncelikle bu karar, bu eleştiriye getirilen en önemli cevaptır” dedi.

Nisan ve mayıs aylarında enflasyonu­n yüzde 12’ye yakınlaşac­ağına dikkat çeken Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Enflasyoni­st risklerin devam ediyor olması sebebiyle fiyat istikrarın­ı korumanın yolu ek sıkılaştır­ma yapmaktan geçiyordu, Merkez Bankası da rasyonel bir hamle yaparak bir yandan bozulan enflasyon görünümüne karşı proaktif duruş sergiledi, bir yandan da Trump ve diğer küresel risklere karşı bir önlem aldı” diye konuştu.

 ??  ?? Murat detinkaya
Murat detinkaya
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye