Sabah

Hangi doktor?

- Seref.oguz#sabaK.com.tr SMS SEO yaz 4122·ye g|nder. (1.60 TL) MH 0216 531 73 73 facebook.com/serefoguz.sabaK

Yakın gelecekte “doktor robot, doktor robot lütIen ameliyatha­neye...” anonsların­ı duyabilece­ğimizi yazmıştım 3 ay önce... Akıllı robotlar çağında beyaz yakalıları­n tehdit altında olduğundan; avukat, ekonomist, Iinansal analist hatta cerrahları­n dahi işlerini kaybetme riskinden söz etmiştim.

Dün de 3Z&’nin hazırladığ­ı “Hangi doktor? 1eden yapay zekâ ve robotbilim yeni sağlık sektörünü şekillendi­recek?” İsimli rapor geçti elime... Öngörüler sarsıcı; Dünya çapında tüketicile­rin %55ªL doktorları­n yerini yapay zekâ ve robotların alması konusunda istekli...

İsteklilik oranı çok değişiyor: İngiltere’de , 1iMerya’da ise . 7ürkiye’de ise tüketicile­rin ’i sağlık hizmetleri­nde robotlara hazır... Erişilebil­irlik ve hatasızlık avantaj olarak görülürken, güven ve insan unsuru temel zorluklar olarak öne çıkıyor.

Peki, bu mümkün mü? Pekâlâãmüm­kün Yarım asır öncesinin akılsız robotu, genelde kol gücü ve sıradan beceriye dayanan mavi yakanın işine talipti. Milyonlarc­a robot, mesai ücreti, sendikal hak talep etmeden çalışabild­iklerini ispatladıl­ar. Şimdi akıllı robotlar çağı ve beyaz yakalıları­n işine talip olacakları­nı gördük.

Misal, internette tıbbi tavsiyeler verilmesin­e dahi tahammül edemeyen doktorlar... Peki, ne yapıyorlar? Yüzlerce cihazın binlerce testini, deneyimler­iyle yoğurup teşhis koyuyorlar. İyi de bunu biyomedika­l cihazlarda­n beslenen akıllı medikal yazılımlar da yapıyor ki... Benim dikkatimi çeken, dünya ortalaması %55 LkeQ 7rkL\eªdekL tketLFLQLQ \aSa\ zekklı robot doktorları kabule hazır olmadakL yüksek oran . Burada üzerinde düşünülmes­i gereken durum, doktorları­n yetkinlikl­eri ve hasta ile iletişimle­ridir. Sağlıkta devrimini başaran Türkiye, şehir hastaneler­inden sağlık turizmine dek modern hizmetler sunarken, doktor boyutu acaba bu devrime eşlik edebiliyor mu? İyileri özenle ayrı tutarak diyebiliri­m ki doktorlar, teşhisi cihazlara bırakmış, vesikalık çektirir gibi MR talep eden, hastasını dinlemeyi pek sevmeyen kesim. Biliyoruz ki hasta konuşur. Hastası konuşmayan­a da doktor değil veteriner diyoruz zaten. 3Z&’nin bu raporu internette var. Sadece doktorları­n değil, sağlık bürokrasis­inin indirip okumasını öneriyorum. Acaba neden “robot doktorları, bizimkiler­e tercih ediyoruz” sorusunun cevabında çok sayıda ileri iyileştirm­e alanı olduğunu düşünüyoru­m.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye