Sabah

İ

-

nci Aksoy gene harika bir iş yaptı, kurucusu olduğu Ekav’ın 25’inci yılında.. Bir kere daha gençlere açtı kapısını..

Gençler oldu mu işin içinde, iki elim kanda olsa giderim.. Salı en yoğun günümdü. Ofiste oturduğum sandal ye kayınca, popoüstü düşüp kendimi de hafif sakatlamış­tım.. Buna rağmen o nefes almaz program içinde koştum genç lere..

Daha koridorda ilk resim dikkati mi çekti.. Bir köşesinde İnci Küpeli Kız.. Sonra çerçeve içinde başkaları.. Üstte Picasso, altında Caravaggio.. Judith Holofernes..

Resim tarihi gibi bir kolaj yapmış, yanındaki kartta adını okudum, Şerife Gül Çakmak.. Harran Üniversite­si Güzel Sanatlar Öğrencisiy­miş..

İnci Küpeli Kız, 2003’te Scarlett Johansson’un oynadığı ayni adlı film le, sanat sınırların­ı aşmış, popüler kültüre de mal olmuş bir resim.. Bugün müzede duruyor, La Haye’de ve paha biçilmiyor.. Oysa vârisi olmadığı için resmi müzeye armağan eden sahibi bu resmi 1881’de bir müzayedede bugünkü para ile 24 euro, yani 100 lira eden birkaç Hollanda kuruşuna almıştı.

Johannes Vermeer’in odak nokta sı, bu olağanüstü büyük inciden yapıl mış küpe olan tablosu, eskidikçe çatlamış, bu çatlaklar da garip şekilde görüntüyü güzelleşti­rmiş ve sanat değerini arttırmışt­ı.

Âşık olduğum tablolarda­n biridir.. Hemen içeri girdim.. Öbürlerine doğru

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye