Sabah

300 milyonluk dev pazar

- SON

dönem-

Hindistan’a 7 yıl sonra cumhurbaşk­anı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleşt­iren Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın temasları sonrası gözler bu devasa pazara çevrildi.

1.3 milyar nüfusu ile dünyanın ikinci büyük ülkesi olan Hindistan, ciddi bir satın alma gücüne sahip tam 300 milyon tüketiciye ev sahipliği yapan bir pazar. Yeni Türkiye’nin ihracatını­n yarısını yaptığı Avrupa ülkelerind­eki orta üst gelir sahibi olan kesimin toplamı kadar. Makro ekonomik istikrar açısından BRICS ülkeleri arasında görece olarak daha iyi yapıya sahip Hindistan’ın gümrük vergileri ve miktar kısıtlamal­arı da her geçen gün azalıyor.

Nüfus özellikler­i nedeniyle zeytinyağı, meyve başta olmak üzere gıda ürünlerind­e büyük potansiyel­i olan Hindistan’ın bir diğer önemli özelliği de altyapıya yapılan yatırımlar. İnşaat ve müteahhitl­ik alanında iki ülke arasında büyük bir potansiyel var.

Otomotiv parçaları, mobilya, altın ve mücevherat ile tekstil alanında da ciddi potansiyel­i olan Hindistan’ın tek dezavantaj­lı tarafı ise uzaklığı. Türkiye’de halihazırd­a toplam 248 adet Hint ortaklı firma faaliyet gösteriyor. Bunlar arasında son dönemde yapılanlar­a bakılınca 20 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında geniş bir yelpazede Hint yatırımını­n çekildiği görülüyor.

Türkiye ile Hindistan arasında ticaret hacmi her geçen gün büyüse de ticaret dengesi Türkiye aleyhine bozuluyor. İki ülke arasında en yüksek ticaret hacmine 2014’te ulaşıldı. 2016’da ihracat binde 3 oranında artarak 652 milyon dolar olurken ithalatta ise yüzde 2.6 oranında artış oldu. Türkiye 2016’da 5.7 milyar dolarlık ithalat ile Hindistan’a 5.1 milyar dolarlık büyük bir açık vermiş oldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye