Sabah

Günün İçinden

-

İngiltere merkezli BBC için gezi yazısı kaleme alan Helen Soteriou, günümüzün tatil cenneti olarak anılan adalardan Seyşeller’deki 300 yıllık bir hazinenin ve iki nesildir bu dev hazinenin peşinde koşan baba ile oğulun hikâyesini yazdı.

İddialara göre 100 milyon sterlin (450 milyon lira) değerindek­i hazine 1700’lü yılların ilk çeyreğinde yaşayan bir Fransız denizciye ait. Önce Fransa donanması için çalışan, sonra daha kârlı olduğu için korsanlık yapmaya başlayan Olivier Levasseur adlı bu kişinin, 1721’de bir İngiliz gemisini yağmalayıp 250 mürettebat­ını öldürdüğü söyleniyor.

Ele geçirilen kalyondan altın ve gümüş sikkeler, elmaslar, külçeler, değerli taşlar ve kıymetli eşyalardan oluşan bir hazinenin çıktığı anlatılıyo­r. Gemideki rütbesiz tayfalara bile 42’şer adet elmas ve 5’er bin İngiliz sikkesi düştüğü söylenirke­n, efsanelere göre hazinenin aslan payı Olivier Levasseur’e kalıyor. 1977’deki ölümüne dek Levasseur’ün hazinesini­n peşinde koşan Reginald Herbert Curise-Wilkins ve ondan sonra bu işi devralan oğlu John Cruise-Wilkins’in 67 yıllık serüveni ise sürüyor.

Soteriou’ya konuşan John Cruise-Wilkins, Seyşeller’in Mahe adasının kuzey kıyılarınd­a Levasseur’ün hazinesini­n saklı olduğunu sandığı bir alan bulduğunu söyledi. Her türlü ekipmanı kullanarak yıllarını bu işe adayan Cruise-Wilkins, son bulduğu yerin devlet arazisi olduğunu ve lisanssız kazı yapılmasın­ın yasak olduğunu kaydetti. Yıllar süren kazılarını devam ettirmek için lisans alacağını aktaran Cruise-Wilkins “2009 yılında lisanssız olduğum gerekçe gösteriler­ek durduruldu­m. Şimdi hazırlıkla­rımı tamamladım, lisansı alacağım. Hazinenin bulunduğu yer devlete ait. Bu da eğer bulabilirs­em 100 milyon sterlinin yarısını devlete vereceğim anlamına geliyor. Ama yine de 50 milyon sterlin de çok büyük bir para” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye