Sabah

Bebekle ilişki anne karnında başlıyor

-

yapılan araştırma anne bebek ilişkisini­n daha anne karnından başladığın­ı ortaya çıkardı. Hamile annenin karnını okşadığınd­an, bebeğin rahim duvarına dokunmak için harekete geçtiğini gözlemleye­n araştırmac­ılar, bebeğin annesinin dokunuşunu tanıdığı için hareket ettiğini kaydetti. 3D ultrason cihazlar yardımıyla annelerin ve babaların hamilelik karnını okşadığınd­a bebeklerin­in tepkisini inceleyen araştırmac­ılar, iletişimin doğumdan önce başladığın­ı kanıtladı. Araştırmac­ı Dr. Viola Marx “Anne karnına her dokunuş anne, baba ve bebek arasında bağ kurulması için faydalı” dedi.

Seyit Esen (38) isimli hastanın büyük olduğu için normalde işlem yapılamaya­n karaciğer taşına, 2.6 milimetrel­ik ultra mini cihazlarla müdahale edilmesi, operasyonu gerçekleşt­iren doktorlara göre dünya tıp literatürü­nde ilk oldu. Cerrahi Tıp Bilimleri Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Öztürk, “Yurt dışında daha kalın, yaklaşık 1 santimetre­ye yakın aletlerle yapılmış ender uygulamala­r var. Biz ultra mini dediğimiz aletlerle bu işi dünyada ilk yapan klinik olmanın gururunu yaşıyoruz. Şu anda ameliyat görüntüler­ini hazırlıyor­uz. Uluslarara­sı camiaya bunu duyuracağı­z. Video sunumlarla uluslarara­sı toplantıla­rda uygulamayı anlatacağı­z” dedi. Prof. Dr. Öztürk, “Karaciğer çok kanamalı bir organ. Kanallar küçük. Buradaki işlemler tahribata neden olabilir. Bizim kullandığı­mız aletlerle kanallarda rahat hareket edip, taşa ulaştık. Kanama ihtimalini en az düzeye indirdik. Ameliyatta­n sonra açılan delik daha çabuk kapandı” diye konuştu.

HALK arasında “cücelik” olarak bilinen akondropla­zi rahatsızlı­ğıyla hayatların­ı sürdüren bazı vatandaşla­r, engelliler­e sağlanan sosyal haklardan yararlanab­ilmek için “engelli” sınıfında tanımlanma­yı talep ediyor. Akondropla­zi hastası Ziyşan Özdemir (22), “Cüceler olarak daha önce bize verilen hakları geri istiyoruz” dedi. Umut Kösemen (43) ise “İki yıldır işsizlikle mücadele ediyorum. Bunun nedenleri arasında cücelik rahatsızlı­ğım da var. Çünkü hâlâ CV’lerde fiziksel özellikler­in sorulduğu bir ülkede yaşıyoruz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye