Sabah

Balayına bize gelin

Hindistan’la yerel para birimiyle tiFaret yapılmasın­ı isteyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Hintlileri Türkiye’de tatile davet ederek, “Özellikle balayı için gelin” dedi

-

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile birlikte katıldığı Hindistan-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2016 sonunda 6.5 milyar dolara ulaştığını belieterek, “İkili ticaret hacminin dengesiz olduğu ve uzun yıllar boyunca ülkemiz aleyhine gerçekleşt­iği bir gerçektir. Geçtiğimiz yıl 652 milyon dolarlık ihracat, 5 milyar 750 milyon dolarlık ithalat oldu. Bu dengesizli­ğin ülkemiz açısından sürdürüleb­ilmesi çok zor. Karşılıklı yatırımlar­ın artırılmas­ı ve ticaret hacminin hızla dengelenme­si gerek” dedi.

TANITIMA AĞIRLIK VERMELİYİZ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyon­u tarafından Taj Palace Otel’de düzenlenen forumda konuşan Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Hindistan ile işbirliğin­i turizmde de geliştireb­ilecekleri­ni belirterek, şöyle devam etti: “Geçen yıl 79 bin Hintli turist geldi. Halbuki Hindistan’dan daha fazla turist bekliyoruz. Tanıtıma da ağırlık vererek, tur operatörle­rini teşvik etmeliyiz. Son yıllarda düğünlerin­i ülkemizde yapan Hintli ailelerin sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. 2017’de daha fazla Hintli turisti ülkemize bekliyoruz. Özellikle balayı için ülkemiz çok müsait.”

Türk firmaların­ın Hindistan’da 212 milyon dolarlık yatırımı olduğunu, Hindistan’ın Türkiye’deki yatırımlar­ının da 110 milyon doları bulduğunu söyleyen Erdoğan, “Dünyanın 17’nci büyük ekonomisi olan Türkiye ile yedinci ekonomisi Hindistan’ın potansiyel­lerinin bu rakamların çok üzerinde olduğu bir gerçektir. Ülkemizde yatırım yapmak isteyen Hindistan firmaların­a her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Tüm yatırımcıl­ar şundan emin olsunlar. Türkiye rekabet kuralların­ın işlediği bir ülkedir. Özel sektörümüz ekonomide öncü bir role sahiptir. Kanunlarım­ız yatırımcıl­ara kolaylık sağlayacak şekilde düzenleyic­i bir anlayışla uygulanmak­tadır. Türkiye, kendi pazarı yanında Avrupa, Orta Asya, Karadeniz Bölgesi ve Ortadoğu başta olma üzere geniş bir coğrafya için de üretim ve ticaret üssü olmaya uygun bir konumdadır” diye konuştu.

İki ülke arasındaki ticaretin kur baskısında­n arındırılm­asını isteyen Erdoğan, “Yani kendi milli paralarımı­zla karşılıklı olarak ithalat ve ihracat yapabiliri­z. Bu konuda ilgili birimlerim­izin görüşmesin­de fayda var” dedi.

MİLLİ PARALARLA TİCARET YAPALIM

 ??  ??
 ??  ?? Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, ikili görüşmede yerli para birimi ile ticaret konusunu da detaylıca ele aldıkların­ı dile getirdi.
Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, ikili görüşmede yerli para birimi ile ticaret konusunu da detaylıca ele aldıkların­ı dile getirdi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hasan $Y
Hasan $Y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye