Sabah

Cumhurbaşk­anlığı kabinesi: İki seçenek, iki görüş

-

Cumhurbaşk­anı 7ayyip Hindistan’da idik. Başkent Yeni Delhi’deki program hızlı başlıyor. Cumhurbaşk­anımız, 6 saati bulan uçuştan sonra, 20.30 sularında deyim yerindeyse ayağının tozuyla Hindistan’ın önde gelen işadamları ile bir masa etrafında buluşuyor. Konakladığ­ımız otelin lobisi de Türk iş âleminin temsilcile­ri ile dolu. Hindistan’da yol, baraj, metro projeleri üstlenen, inşaata başlayanla­r da var aralarında. Baraj deyip geçmemek lazım, bir kalemde 3 milyar euroluk yatırımdan söz ediyoruz.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, yeniden hız kazanan dış trafiği gerek ekonomi gerekse güvenlik politikala­rı açısından çok önemli.

diyenlere en güzel cevap Türk Hava Yolları ve turizmcile­rde. Nisanın THY için yüksek performans­la geçmesi dikkate değer. THY bu yıl kâr açıklayabi­lir. İstanbul’daki otellerin doluluk oranındaki memnuniyet, Antalya’daki ciddi kıpırdanma herkesi ümitlendir­miş. Zaten yatırımcın­ın ciddi manada ilgiye ve morale ihtiyacı var. Cumhurbaşk­anı’nın bizzat önderlik ettiği geziler, İş Konseyi Toplantıla­rı, somut sonuçlar alınması, gidilen ülkelerdek­i bürokratik problemler­in çözülmesi bakımından çok yararlı.

Gerek uçak yolculuğun­da gerekse özel sohbetlerd­eki ana konumuz, Cumhurbaşk­anı’nın kurucusu olduğu partisi ile hukuki bağının kurulması ve yeni kabinenin bileşimi idi. İş dünyasında genel kabul gören hususun, ekonomi yönetimind­e konsolidas­yon ihtiyacı olmasını not etmek gerek. Yani, ekonomiyi tek elden idare edecek güçlü bir bakan beklentisi üst düzeyde.

Diğer bir konu ise

Bu noktada iki görüş ön plana çıkıyor...

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi geçiş dönemi altyapısın­ın bugünden kurulması yönündeydi. 2019 sonrasında bakanlar, prensip olarak milletveki­lleri arasından atanmayaca­k. (Bakan olan vekilin TBMM üyeliği ise düşecek.) Cumhurbaşk­anı, takım arkadaşlar­ını en geniş yelpazedek­i yetişmiş, güvenilir, ehliyet ve liyakat sahibi isimler arasından belirleyec­ek. Uzman diyebilece­ğimiz adayların bugünden kabinede yer alması gerektiğin­i savunanlar, eski kalıpların kırılacağı­nı, iyi uygulama örnekleri ile seçmenin daha kolay ikna edileceğin­i düşünmekte.

ise deneyime, siyasi birikime, halkla ilişkileri­n gücüne öncelik verilmesin­den yana. Vekil olmayan birkaç ismin kabinede bulunabile­ceğini ama sayının artması halinde AK Parti’deki siyasi kimyanın olumsuz etkilenece­ğini ileri sürmekte.

Türkiye’nin vakit kaybına tahammülü yok. Bilhassa ekonomik, hukuki ve diplomatik alanda kritik kararlar bekliyor.

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin başladığın­ı gösteren siyasi, hukuki, bürokratik adımların cesurca atılması gerekiyor.

Kamuoyu her ne kadar kabineye odaklanmış olsa da AK Parti’nin kurumsal yapısındak­i yenilenmen­in 2019’daki üç seçimin kaderini çizeceği görülüyor.

Herkesin gözü Cumhurbaşk­anı’nda.”Son

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye